Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Žhář" dopaden

Bruntál - tři osoby obviněny z distribuce drog ... 

"Žhář" dopaden
Rýmařovští policisté s kriminalisty objasnili tři případy zahoření travního či lesního porostu v katastru obce Malá Morávka, ke kterým docházelo v průběhu měsíce července. Výrazně nám napomohl 51letý muž z Opavska, který je dobrovolným hasičem a byl při posledním zahoření v blízkosti, oheň uhasil a všiml si také podezřelé osoby. Policisté díky těmto informacím zjistili pachatele, který se jim k trestné činnosti následně doznal.
Jedná se o 23letého muže z Bruntálu, který si v neděli 6. 9. 2015 vyslechl podezření z přečinu poškození cizí věci. Je mu kladeno za vinu, že v průběhu měsíce července měl ve třech případech úmyslně založit požáry a to nejprve stohu za obcí Rudná pod Pradědem, o několik dní později travního porostu na dvou místech v Podlesí a k poslednímu činu došlo dne 20. 7. 2015 v Malé Morávce v lokalitě Nad Horníkem, kdy měl založit požár lesního porostu celkem na třech místech. Svým jednáním způsobil škodu kolem 10 tisíc korun. Motivem jednání podezřelého měla být činnost při následné likvidaci požáru.
 
Nehodovost
O víkendu dopravní policisté řešili osm nehod, při kterých došlo bohužel k jednomu smrtelnému zranění, jednomu těžkému zranění a dvě osoby utrpěly lehká zranění. Hmotná škoda činí 280 tisíc korun. Jedna nehoda byla pod vlivem alkoholu, kdy cyklistce, která upadla z kola, jsme naměřili přes 2 promile alkoholu v dechu.
     K těžkému zranění 24letého muže došlo v pátek 4. 9. 2015 v 8:35 hodin mezi obcemi Horní Benešov a Horní Životice. Při průjezdu táhlé pravotočivé zatáčky řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla Mazda stavu a povaze vozovky a na mokré silnici dostal smyk, který nezvládl. Vyjel za pravý okraj komunikace, kde se střetl se směrovým sloupkem. Dále pokračovalo vozidlo nekontrolovaně v jízdě a zastavilo po několika metrech na louce. Při nehodě utrpěl řidič těžké zranění. Dechová zkouška vyloučila požití alkoholu. Způsobená hmotná škoda činí 33 tisíc korun. 
     Dopravní policisté zahájili v sobotu 5. 9. 2015 úkony trestního řízení pro podezření z přečinu usmrcení z nedbalosti, ke kterému mohlo dojít v sobotu 5. 9. 2015 odpoledne v Janovicích na ulici Skalní u příjezdu ke kempu. Kolemjdoucí muž zde v 16:15 hodin nelezl 65letého cyklistu ležet bez známek života. Přivolaní zdravotníci se snažili muže oživit, ale následně musel lékař konstatovat smrt. Příčinu úmrtí určí nařízená soudní pitva.
Policisté přivítají informace od svědků, kteří mohli muže vidět buď jet na jízdním kole či bicykl vést anebo viděli okolností pádu muže na vozovku, ať kontaktují přímo dopravní policisty na tel. číslo 974 731 259.
 
Tři osoby obviněny z distribuce drog na Bruntálsku
Bruntálští policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování zabývající se drogovou trestnou činností v těchto dnech zadrželi tři osoby, které jsou důvodně podezřelé, že distribuovaly v průběhu roku na Bruntálsku uživatelům metamfetamin. Zadržení osob a domovních prohlídek se zúčastnili také pořádkoví policisté a policejní kynolog se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání omamných a psychotropních látek. Dva muži a jedna žena ve věku od 24 do 40 let si následně vyslechli obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a soudkyně na ně uvalila vazbu. Obvinění jsou sami uživatelé drog. Při domovních prohlídkách byly zajištěny věci k aplikaci drog a věci sloužící k distribuci omamných a psychotropních látek. Nejmladší z pachatelů se trestné činnosti dopustil i přes skutečnost, že byl v červenci 2015 odsouzen za stejnou trestnou činnost, kterou páchal do konce roku 2014. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody až do výše deseti let. Také si vyslechl obvinění ještě z přečinu zpronevěry, jelikož dne 10. 7. 2015 si zapůjčil od známého trekingové jízdní kolo v hodnotě 6 tisíc korun, které slíbil vrátit za dva dny. To však neučinil a hned druhý den půjčení dal bicykl do zastavárny za 2 500 korun. Peníze použil pro svou potřebu. 
Dalším dvěma pachatelům hrozí trest odnětí svobody do výše pěti let.
Dle dosud zjištěných informací si jeden z obviněných mohl přijít prodejen pervitinu na částku kolem 100 tisíc korun.
 
komisař por. Bc. Pavla Jiroušková
skupina tisku a prevence Bruntál
7. 9. 2015
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem