Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Ženy byly podvedené

MĚLNICKO – Samy se však staly pachatelkami. 

Kriminalisté Územního odboru policie Mělník sdělili podezření z přečinu legalizace výnosu z trestné činnosti z nedbalosti dvěma ženám z Mělnicka.

Nezávisle na sobě se seznámili na sociální síti s mužem, který jednu z nich kontaktoval v březnu 2020. Sdělil jí, že pochází z Velké Británie, jako lékař pracuje v Afgánistánu. Rozvinula se mezi nimi konverzace, kdy za nějaký čas jí sdělil, že jí miluje a chce si ji vzít za ženu a založit s ní rodinu. Aby mohl vycestovat z Afgánistánu, požádal ji o založení bankovního účtu v České republice u konkrétní banky, avšak na její jméno a doklady. Vysvětlil jí, že na účet pošle peníze, které poslouží k vyplacení jeho služeb jako lékaře v Afgánistánu a zajištění nové lékařské péče. Žena zaslala veškeré své osobní doklady potřebné k založení účtu a pro policii neznámý pachatel založil přes internet v srpnu 2020 u banky účet s jejími osobními údaji. Platební kartu a veškeré přihlašovací údaje žena dle instrukcí svého milého zaslala na udanou adresu do Malajsie. Na založený účet byla za několik dalších měsíců převedena finanční hotovost ve výši 1 000 000,- Kč. Peníze však byly převedeny z účtu v jiné bance, u kterého neznámý pachatel překonal bezpečnostní opatření internetového bankovnictví a peníze převedl právě na účet založený zamilovanou ženou.

Stejný příběh prožila i druhá z žen z Mělnicka. Je však možné, že podobných obětí-pachatelek je daleko více. Kriminalisté varují ženy před podobnou komunikací a jednáním. Z jejich strany jde skutečně o protiprávní jednání.

Pokud jste se stala obětí podobného činu, založila jste již pro takového muže účet, okamžitě ho zablokujte, aby tam nemohl poslat ukradené peníze. V případě, že na účet peníze dorazí, stáváte se i vy pachatelem trestné činnosti a můžete být kriminalisty obviněna.

Ženám v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Policisté opakovaně varují, buďte obezřetní. Nedůvěřujte cizím lidem. Stále více bychom měli mít na paměti, že virtuální svět není pouze světem zábavy, ale postupně se stává prostředím, do kterého stále častěji zaměřují pozornost pachatelé nejrůznější trestné činnosti.

por. Mgr. Markéta Johnová
2.12.2020

vytisknout  e-mailem