Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Ženu oklamali hned dva údajní vojáci

BENEŠOVSKO - Přišla o více jak 100 tisíc korun. 

Kriminalisté z Benešovska před několika dny přijali oznámení od starší ženy, která se stala obětí podvodníka. Muž vystupující jako voják bojující v Jemenu z ženy vylákal 20 tisíc korun. To ale bohužel nebylo vše... žena se o několik dní stala obětí podvodníka znovu, i ten vystupoval jako voják. 

Případ odstartoval začátkem roku s žádostí o přátelství na sociální síti od údajného vojáka, kterou žena potvrdila. Následovala společné seznamování a komunikace, která po čase přešla na milostnou úroveň a plánování společného bydlení v České republice. Voják ženě sdělil, že by se do České republiky rád vrátil co nejdříve a ženu požádal o převzetí balíčku s celoživotními úspory, který jí z Jemenu zašle. Za ty to úspory pak měli společně pořídit bydlení. Žena souhlasila a souhlasila i se zaplacením přepravy ve výši 20 tisíc korun. Balíčku se ale nedočkala a i komunikace s  vojákem se změnila, už nebyla tak intenzivní a žena si ho později i zablokovala a přestala s ním komunikovat.

Jelikož byla žena osamělá nebránila se přijetí další žádosti o přátelství na socicální síti. I tento muž se představil jako voják, který v současné době bojuje na misi v Sýrii. Jinak vystupoval jako Čech, který se narodil v Brně a později, s rodiči se přestěhoval do Kanady a později nastoupil do armády. I v tomto případě přerostla běžná komunikace v tu milostnou a i zde chtěl voják za ženou přiletět do České republiky a začít s ní žít.  Aby mohl odejít do důchodu, potřeboval vystavit od svého nadřízeného certifikát, na který mu žena zaslala peníze. Plateb bylo více a celkově mu žena zaslala několik desítek tisíc korun. Pak se voják odmlčel a žena se se vším svěřila své rodině a následně i policii.

Kriminalisté v celé věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za což pachateli nebo pachatelům hrozí až 5letý trest odnětí svobody. 

Policisté se bohužel napříč celou Českou republikou setkávají s podvodníky, kteří vystupují pod legendou falešného vojáka nebo lékaře už několik let. V souvislosti s uvedeným případem upozorňujeme všechny občany, aby na sociálních sítích či telefonicky nekomunikovali s osobami, které neznají. Nikdy nemůžete vědět, kdo se skutečně za uvedeným profilem skrývá. Věřte ale tomu, že voják nebo lékař na misi to určitě nebude. Cílem podvodníků je získat vaší důvěru a okrást vás. Bohužel jejich manipulativní techniky jsou tak propracované, že dokáží člověka přesvědčit a zmanipulovat tak, jak oni potřebují.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
5. března 2024

vytisknout  e-mailem