Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Žena uzavřela téměř tři desítky podvodných smluv

TŘEBÍČSKO: Žena byla obviněna ze spáchání dvou trestných činů 

Kriminalisté třebíčského územního odboru vyšetřovali závažný případ podvodného jednání ženy, které začalo její problémovou životní situací a skončilo dluhovou pastí, ze které již nebyla schopna se sama dostat. Žena si při finančních problémech při splácení předešlých úvěrů začala brát od různých finančních společností další a další úvěry nebo půjčky, při jejichž sjednávání uváděla do smluv nepravdivé údaje nebo skutečný stav zamlčovala. Situaci nechala dojít tak daleko, že celkové splátky, které měla měsíčně hradit, dosáhly výše necelých pětačtyřiceti tisíc korun. Třiapadesátiletá žena z Třebíčska byla obviněna ze spáchání dvou trestných činů, kdy kriminalisté vyšetřování již ukončili a případ předali s návrhem na podání obžaloby státnímu zastupitelství.

Šetření případu pro třebíčské kriminalisty začalo, když přijali v první polovině loňského roku trestní oznámení finanční společnosti poskytující úvěry týkající se ženy, která uzavřela smlouvu podvodně, uvedla do ní nepravdivé údaje ohledně svých jiných finančních závazků. Měsíční splátky po poskytnutí patnácti tisíc korun neplatila a později podala návrh na povolení oddlužení. Případ začali prověřovat kriminalisté oddělení hospodářské kriminality. Na základě prověřování zjistili, že žena požádala o úvěry či půjčky také u dalších finančních společností a rovněž v jejich případě podvodně. Případ se tak stal velmi rozsáhlým a komplikovaným. Kriminalisté si vyžádali a vyhodnotili velké množství informací a písemností od dotčených finančních institucí, museli prostudovat a vytěžit značné množství různých písemných materiálů, provedli výslechy osob a shromáždili důkazy.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání třiapadesátileté ženy z Třebíčska. „Žena byla obviněna z pokračujícího přečinu podvodu a pokračujícího přečinu úvěrového podvodu,“ zkonstatoval npor. Bc. Antonín Vlček, vedoucí oddělení hospodářské kriminality s tím, že činy žena způsobila škodu přesahující půl miliónu korun.

Žena je obviněna z toho, že v průběhu necelých dvou let uzavírala s různými finančními společnostmi smlouvy o poskytnutí úvěru nebo půjčky. Uváděla do nich nepravdivé informace, ohledně svých dalších finančních závazků, které zamlčela, uvedla jen některé závazky nebo uvedla, že se nenachází v situaci, kdy by měla problém splátky hradit, ačkoli věděla, že tomu tak není. Úvěry a půjčky žena většinou uzavírala prostřednictvím internetu či telefonu, v několika případech i cestou obchodních zástupců, kteří za ní přišli do místa bydliště. Uzavřela celkem šestadvacet smluv, při poslední, na konci roku 2016, dosáhla celková suma měsíční splátky téměř pětačtyřicet tisíc korun a zároveň měla žena řadu nesplacených jednorázově splatných úvěrů. Jednotlivé poskytnuté úvěry a půjčky se ve více než polovině případů pohybovaly v částce kolem deseti tisíc korun, ve zbývajících případech se jednalo o desítky tisíc korun a nejvyšší poskytnutý úvěr byl na 150 tisíc korun, který si žena sjednala v době, kdy splátky předchozích závazků dosáhly částky dvaceti tisíc korun měsíčně, což úmyslně zamlčela. Žena si postupně půjčila celkem téměř 600 tisíc korun, s ohledem na úroky je ale způsobená škoda daleko větší.

Ještě předtím než se žena dostala do kolotoče podvodného uzavírání smluv na úvěry a půjčky byly na počátku celého případu běžné úvěry, které žena získala oprávněně, shodou okolností ale následně došlo ke zhoršení její finanční situace a k problémům s hrazením splátek. Situaci se žena rozhodla řešit tím, že si na placení splátek půjčila peníze od jiné finanční společnosti a smlouvu již uzavřela podvodně s tím, že přiznala jen jeden závazek. K původním splátkám tak přibyl další závazek a situace se ještě více zhoršila, žena splátky nezvládala hradit, což opět řešila dalším úvěrem, který používala na úhradu splátek. Situace se stále opakovala, výše závazků stoupala a nakonec se stala neúnosnou.

Případ kriminalisté s návrhem na podání obžaloby již předali na státní zastupitelství.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

21. února 2018

vytisknout  e-mailem