Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Žena naletěla podvodníkovi na internetu

TRUTNOVSKO – Vystupoval jako lékař na zahraniční misi. 

I přes množství případů, které se již staly, naletěla poškozená žena podvodníkovi na internetu. Ten se vydával za lékaře v zahraničí a vylákal z ní statisíce.

Podvedená se s domnělým doktorem na zahraniční misi seznámila prostřednictvím sociální sítě. Přibližně po týdnu dopisování ji měl požádat, zda ji může zaslat balík, který mu uschová a on si ho následně vyzvedne. Svou žádost opíral opět o promyšlenou legendu, jak to v těchto případech bohužel bývá. Ženě uvedl, že je na území, kde je válka, a z tohoto důvodu potřebuje zaslat své dokumenty a cennosti, aby mu je uschovala. Také ji napsal, že má poté v plánu přijet do České republiky. Poškozená se zasláním souhlasila a poskytla své osobní údaje přepravní službě. Balíček měl poté cestovat s tím, že byl vždy někde problém a zásilku zadrželi. Kurýr pak požadoval zaslání peněz na úhradu poplatků, které žena vždy zasílala na jiný bankovní účet. Celkem takto od dubna letošního roku postupně poslala téměř 780 tisíc korun.  

Trutnovští kriminalisté nyní případ šetří pro spáchání trestného činu podvod, kterého se měl navíc neznámý pachatel dopustit v době vyhlášeného nouzového stavu. Při dopadení a odsouzení mu může hrozit až 8 letý pobyt ve vězení. 

Podobné případy, při kterých podvodníci vystupují v konverzaci jako lékaři na zahraničních misích, vojáci či námořníci, nejsou bohužel ojedinělé. Na takové podvody už naletělo velké množství důvěřivých a oklamaných lidí. Ti žadatelům posílají své peníze na vymyšlené poplatky a než samotný podvod prohlédnou, přijdou mnohdy o statisíce.

nprap. Lukáš Vincenc
13. července 2020, 10:05

vytisknout  e-mailem