Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Žena bezhlavě poskytla podvodníkovi údaje k platební kartě. Rázem přišla o několik tisíc korun

KLADENSKO – Neposkytujte nikdy nikomu údaje k platebním kartám, bankovnímu účtu či své osobní údaje! 

Jakékoliv osobní údaje, fotokopie platební karty, přístupové kódy do elektronického bankovnictví či k platební kartě po telefonu ani po e-mailu NIKDY neposkytujte!

Policisté téměř denně přijímají různá oznámení o podvodech a neoprávněném přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Případy se týkají zejména odcizení finančních prostředků z bankovních účtů, jejichž majitelé využívají elektronické bankovnictví.

O tom, že podvodníci dokážou velmi dobře využít důvěřivosti či strachu oběti, aby rádoby nepřišly o své peníze, ví nyní i 32letá žena. Tu kontaktoval neznámý muž, který jí sdělil, že na jejím bankovním účtu došlo k neoprávněné transakci. K tomu dodal, že aby se jí peníze vrátily zpět, potřebuje od ní údaje k platební kartě, včetně ověřovacího kódu na zadní straně karty. Zaleknutá žena tak učinila a bezhlavě mu veškeré údaje nadiktovala, a navíc vše potvrdila ve své mobilní bankovní aplikaci. V tu chvíli o 6500 korun.

Nejen v souvislosti s těmito případy opětovně nabádáme všechny občany k obezřetnosti a připomínáme, že tímto způsobem banky s klienty rozhodně nekomunikují. Nikomu proto bezmyšlenkovitě nepřeposílejte žádná přístupová hesla, bezpečnostní kódy, PINy, čísla kreditních karet, údaje k platebním kartám a ani žádné osobní údaje. V případě pochybností sami kontaktujte banku.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
20. ledna 2022

vytisknout  e-mailem