Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne

J.Hradec – Policisté tento týden zvýšili dohled u přechodů pro chodce. 

Policisté na jihu Čech připomněli tento týden  chodcům jak správně přecházet vozovku. Na  Jindřichohradecku se dopravní policisté i policisté z obvodních oddělení cíleně  zaměřují na přechody pro chodce. V rámci celorepublikové dopravní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“ zvýší tento týden dohled nejen nad dětmi, které přes frekventované komunikace přichází do škol, ale i nad všemi dospělými. Cílem akce je připomenout chodcům, ale i řidičům, pravidla bezpečnosti silničního provozu v této oblasti. Na vybraných školách pak policisté se žáky na toto téma pobesedují. Vedle bezpečnosti na přechodech se zaměří i na problematiku jízdy na kolech. S dětmi dopravní policisté prověří jejich znalost dopravních značek, řešení dopravních situací a znalost základních pravidel silničního provozu.

V J.Hradci  proběhla  „ ZEBRA“ také  v pátek  8. září 2017 od 07.00 do 08.00  na křižovatce U Trojice.   Preventivní akce se zúčastnili  dopravní policisté   společně s tiskovou mluvčí jindřichohradeckých policistů.  Následně policisté navštívili žáky 1. tříd ve 3. ZŠ v Jarošovské ulici, kde se žáčky pobesedovali na téma BESIPu. Školáci od policistů obdrželi též reflexní pásky a malé dárečky.  

Policisté při těchto akcích  připomínají všem  chodcům jak správně přecházet  vozovku, i skutečnost, že chodci mají také určitá  práva  a povinnosti.

 Preventivní akce Zebra  je zaměřena na  kontrolu dodržování  pravidel pro přecházení pozemních komunikací, na odbourání  mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.  Slogan "Zebra se za  tebe nerozhlédne" má připomenout, že  vstupem na silnici bez rozhlédnutí člověk  riskuje vlastní  život.

Příčinou mnoha tragických  nehod je také nedostatečná viditelnost chodců.  Viditelnost  lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z reflexních  materiálů,  které odrážejí dopadající světlo až na vzdálenost  200 metrů. Výrazně zvyšují  viditelnost za tmy a za snížené  viditelnosti.

Tři rady pro zvýšení viditelnosti:

1. používejte reflexní a fluorescenční materiály a  kombinujte  je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy

2. reflexní předměty umístěte nejlépe na konci  rukávů,  blízko kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu  a kolo)

3. dětem pořiďte  oblečení, školní brašny a doplňky  opatřené reflexními  a fluorescenčními bezpečnostními prvky

por. Mgr. Bc. Hana Millerová jh.pis@pcr.cz

 8.září   2017

Odkazy do noveho okna

1 P1010875

1 P1010875 

Detailní náhled

2 P1010880

2 P1010880 

Detailní náhled

3 P1010882

3 P1010882 

Detailní náhled

4 P1010895

4 P1010895 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem