Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne

Ms kraj - bezpečný návrat do školních lavic 

Během celého prvního školního týdne budou napříč celým krajem moravskoslezští policisté ve zvýšeném počtu dohlížet na vytipovaných přechodech pro chodce na bezpečnost dětí a po prázdninách jim také připomenou základní pravidla pro bezpečnou cestu do školy. 

Dnes se mohly děti setkat s hlídkujícími policisty u jedné z ostravských základních škol sídlící na ulici Provaznické, zástupce BESIPu spolu s našimi policisty mohly děti potkat také u základní školy v obci Sviadnov, kde byly obdarovány také drobným dárkem a reflexními předměty. Ty mohou dětem pomoci zejména v nadcházejícím období, které s sebou přinese méně slunečných hodin. Malí chodci tak při cestě do školy tzv. za tmy mohou použitím reflexních prvků několikanásobně zvýšit svou viditelnost. 

Stranou dnes nezůstalo také zopakování základních pravidel bezpečného přecházení po přechodu a pohybu v silničním provozu. Rodičům dětí, které se musí do školy přemístit samy, doporučujeme, aby s dětmi předem několikrát prošli trasu a upozornili je na možná rizika. Důležité je volit tu nejbezpečnější a nejkratší cestu tak, aby děti co nejméně křížily silnici. Pro děti jsou výhodnější přechody, které jsou řízeny světelnou signalizací či signály policisty. Ještě před cestou do školy je dobré dětem připomenout co dělat, než na samotný přechod vstoupí. Doporučujeme se několikrát rozhlédnout a to vždy vlevo, vpravo a vlevo, do vozovky pak smíme vstoupit až po úplném zastavení vozidla. 

Od začátku roku evidujeme osmačtyřicet případů srážek dětí, v necelé polovině případů však dítě nehodu zavinilo. Většina z nich byla při nehodě zraněna jen lehce, nicméně osm z nich bylo zraněno těžce. Apelujeme proto na řidiče, aby dbali zvláště v těchto dnech maximální opatrnosti a obezřetnosti, a to zejména v blízkosti škol a školských zařízení. Chodci by také neměli spoléhat na absolutní přednost na přechodu pro chodce a ještě než vstoupí do vozovky, měli by se přesvědčit, zda o jejich přítomnosti řidič právě přijíždějícího vozidla ví, a to navázáním očního kontaktu.

Další rady a informace o bezpečnosti dětí v silničním provozu naleznete na níže přiloženém odkaze:

http://www.policie.cz/clanek/bezpecny-zacatek-skolniho-roku.aspx.

Informace o této dopravně preventivní akci, která probíhala na všech územích Moravskoslezského kraje naleznete v odkazech MŘ Ostrava, ÚO Opava, ÚO Bruntál, ÚO Karviná, ÚO Nový Jičín.

por. Mgr. Lenka Sikorová
tisková mluvčí PČR
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
5. září 2017

vytisknout  e-mailem