Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Český Krumlov – Na přechodech dnes policisté rozdávali rady a kartičky. (Hlasová schránka 974 232 116) 

Dnes, v pondělí 6. září 2010 ráno, mezi sedmou a osmou hodinou, probíhala na Českokrumlovsku akce pod názvem Zebra se za Tebe nerozhlédne.
 
V rámci akce „Bezpečně do školy“ je každý den dohlíženo na přechody, které děti používají na cestě do a ze školy. Takových přechodů je na Českokrumlovsku patnáct a jsou hlídány policisty z jednotlivých obvodních oddělení, dopravními policisty a městskými strážníky.
 
Bohužel dnes ráno nejméně polovina dětí na dotaz, jak se mají rozhlédnout, odpovídala špatně. Proto jim policisté správný postup zopakovali a dali jim kartičku se zebrou, kterou děti mohou použít třeba jako záložku do učebnice, a na které jsou základní pravidla přecházení přes přechod napsaná.
 
Starší děti byly dotazovány i na vzdálenost, do které jsou povinni přechod pro chodce použít. Některé z nich věděly, že je to 50 metrů. Důvod této povinnosti ale dohromady většinou nedaly. Policisté jim proto vysvětlili, že řidič, který zaregistruje značku „Přechod pro chodce“, bude v daném místě dávat mnohem větší pozor a bude pohyb chodců předpokládat. Pokud mu ale neukázněný chodec vběhne do cesty mimo přechod a ještě třeba mezi zaparkovanými auty, nemusí již stihnout zareagovat a zastavit včas.
 
Doufáme, že si děti rady policistů zapamatovaly a že si při přecházení vozovky dají vždy pozor na to, aby se správně rozhlédly a aby se domů vždy vrátily v pořádku.
 
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
6. září 2010

vytisknout  e-mailem