Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne

VYŠKOVSKO: Policisté dohlíželi nad bezpečností malých chodců. 

V tomto týdnu probíhá již tradiční celorepubliková preventivní akce s názvem Zebra se za tebe nerozhlédne. Jejím cílem je připomenout chodcům, především těm menším, že na přechodech pro chodce nemají absolutní přednost a je třeba dodržet určitá pravidla. V pondělí 3. dubna jsme kontaktovali děti ve Vyškově. Akce proběhla u ZŠ Letní pole, kde děti přechází frekventovanou komunikaci. Dětí jsme se ptali, zda vědí, jak správně přecházet silnici. „Nejdřív se musím podívat doleva,“ zní správně většina odpovědí. Z chování a reakcí některých dětí je však stále vidět, že ne všechny mají zažité zásady bezpečného přecházení. Některé se podívají jen letmo na jednu stranu a vrhnou se na přechod nebo spoléhají, že se za ně podíval spolužák. Menší děti, často i z nervozity, zaměňují pravou stranu za levou. 

Aby si kluci a holky mohli zásady bezpečného přecházení vozovky kdykoliv zopakovat, dostali od policistů tzv. úkolníčky s logem akce, kde jsou všechna pravidla uvedena. Děti, které se rozhlížely a správně odpověděly na otázku, dostaly navíc reflexní prvek, který je zviditelní v dopravě.

Tato preventivní akce probíhá i v dalších městech Jihomoravského kraje. Policejní preventisté spolu s dopravními policisty také navštěvují děti přímo ve školách, kde probírají důležitá dopravní pravidla podrobněji.  Úkolníčky a dopravní pracovní sešit „Zebra se za tebe nerozhlédne“ tak dostaly i děti například v ZŠ Pustiměř. V tomto týdnu také navštívíme děti v ZŠ Nesovice.

por. Mgr. Alice Musilová, 3.4.2023

Odkazy do noveho okna

ZŠ Pustiměř 1

ZŠ Pustiměř 1 

Detailní náhled

ZŠ Pustiměř 2

ZŠ Pustiměř 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem