Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Zebra se za Tebe nerozhlédne"

MS kraj - Se "Zebrou" se lépe chraň, hlídej provoz ze všech stran! 

Stejně jako v předchozích letech i letos pokračuji v Moravskoslezském kraji preventivní akce s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Z přechodů pro chodce se preventisté přesunuli do školního prostředí, tentokrát za žáky třetích tříd, kde realizují besedy s dopravní tématikou.

Nejinak tomu bylo dne 22. 09. 2020 na ZŠ Šalonouva a ZŠ Halasová v Ostravě Vítkovicích, kde se uskutečnila beseda pro žáky dvou třetích tříd s celkovým počtem 60 dětí. Začátek besedy byl ryze informativní, přičemž dětem preventistka připomněla základní pravidla chování v silničním provozu i mimo něj. Poté žáci dostal malý testík, který všichni zvládli na jedničku a na závěr ještě absolvovali soutěž. Děti se v rámci besedy projevovaly velmi aktivně, reagovaly s velkým zájmem a zapojením. Při odchodu každý posluchač obdržel pracovní sešit, který jej bude provázet celý rok. Soutěžící obdrželi dárky ve formě reflexních pásek a přívěšků.

Další akce se konala dne 22. 09. 2020 v okrese Frýdek-Místek, konkrétně na ZŠ a MŠ v Třinci, tentokrát se jednalo o speciální školu. Besedy se zúčastnilo 15 dětí a pět učitelů. V úvodu dětem policista přečetl pohádku „Proč cesta není hřiště“ a následovala beseda. Žáci si zopakovali pravidla bezpečného pohybu v silničním provozu, například přecházení vozovky, důležitost používání cyklistické přilby a také „nebýt neviditelný“. I zde byli obdarování dárečky s dopravní tématikou.

Ani v okrese Bruntál nezahálí. Dne 23. 09. 2020 zde policistka  realizovala besedu pro děti ZŠ, DD, ŠD a ŠJ Vrbno od Pradědem pro víc jak dvě desítky žáků. Jelikož děti patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, preventisté opakovali základní zásady chování na pozemních komunikacích i mimo ně.

Dopravní problematika je však doménou zejména policistů dopravní služby. Kolegové z ostravského dopravního inspektorátu se na preventivních aktivitách rovněž podílí. Patnáct žáku ze ZŠ Gajdošova v Ostravě mělo možnost si zajímavosti bezpečného pohybu po komunikacích vyslechnout přímo od specialistu dne 16. 9. 2020.

Informace k již proběhlým akcím naleznete zde:
https://www.policie.cz/clanek/zebra-se-predstavuje-v-novem-kabatu.aspx
https://www.policie.cz/clanek/se-zebrou-za-detmi-do-skol.aspx

por. Bc. Martina Jablońská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení prevence
24. 9. 2020

vytisknout  e-mailem