Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zebra letos oblékla nový kabát

BENEŠOVSKO – Smysl celého projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne“ ale pro děti zůstal stejný. Zopakovat si základní pravidla bezpečného chování v silničním provozu, která jsou letos nově rozšířena o oblast osobního bezpečí. 

Preventistky oddělení tisku a prevence územního odboru Benešov společně s koordinátorem BESIP zavítali počátkem září tohoto roku do Základní školy Karlov v Benešově, kde v rámci projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne“ navštívili žáky druhých a třetích tříd. Interaktivní formou si s nimi zopakovali základní pravidla bezpečného chování v silničním provozu. Řekli si něco o tom, která místa jsou vhodná ke hraní a která ne, kdo je chodec a kdo cyklista a kudy se smějí vlastně pohybovat, jak má vypadat správě upevněná cyklistická přilba, proč je nutné být označen reflexními prvky anebo proč se ve vozidle pokaždé a hlavně správně připoutat. Výklad doplnili o tematická videa, na kterých mohly děti názorně vidět konkrétní situace, aby tak lépe pochopily všechny souvislosti. Tak například na videu s tematikou viditelnosti mohly porovnat, jaký je to rozdíl, když se po komunikaci za snížené viditelnosti pohybuje osoba označená reflexními prvky a osoba, která jimi označená není. Tzv. crash testy jim zase ukázaly, k čemu by mohlo dojít, kdyby ve vozidle nepoužily bezpečnostní pásy anebo by byly připoutány nesprávným způsobem. Neméně zajímavé pak pro ně byly i autentické záběry z městského kamerového systému, na kterých bylo zachyceno správné, ale i nesprávné chování chodců při přecházení vozovky.

V rámci projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne“ vznikl pro letošní rok nový pracovní sešit s tematikou bezpečného chování v dopravě, nově rozšířený o oblast osobního bezpečí. Určený je zejména pro žáky 3. tříd základních škol a obsahuje celkem 44 témat, na každý týden školního roku jedno. Pedagogové je mohou se svými žáky probírat například v rámci dopravní výchovy a po celé vyučovací období si tak s nimi tyto základní zásady průběžně připomínat. Pracovní sešit, včetně manuálu, je pro případné zájemce volně ke stažení zde.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
5. září 2019

Odkazy do noveho okna

Zebra 2019

Zebra 2019 

Detailní náhled

Zebra 2019

Zebra 2019 

Detailní náhled

Zebra 2019

Zebra 2019 

Detailní náhled

Zebra 2019

Zebra 2019 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem