Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zdrogovaný řidič ujížděl policistům v kradené audině

ČESKÁ LÍPA - Najatý šofér s luxusním vozem do cílové stanice nedojel. 

Od posledního pronásledování řidiče, který přes Českolipsko převážel v Německu odcizené vozidlo, utekl jen jeden týden a policisté už proti stejné trestné činnosti zasahovali včera znovu. Luxusní vozidlo tovární značky Audi SQ5 s podezřelým řidičem zaregistroval kriminalista v Mimoni v pondělí po osmé hodině ranní a okamžitě uvedl do pohotovosti několik hlídek na území obvodního oddělení v Jablonném v Podještědí, kam drahý vůz směřoval. Do pronásledování se zapojila i motorizovaná hlídka krajského silničního dohledu, která na Českolipsku prováděla svoji běžnou činnost do té doby, než hlášení o pohybu podezřelého vozidla v oblasti zaznamenala. Krajští dopravní policisté vozidlo spatřili na výjezdové komunikaci z Mimoně a řidiče se zde snažili zastavit za pomoci zvukového a světelného signalizačního zařízení. Řidič v šedé audině na jejich znamení ovšem nezastavil a naopak se řítil k Jablonnému závratnou rychlostí.

Policisté místního obvodního oddělení se ho poprvé pokusili zastavit  na příjezdové komunikaci do Jablonného v Podještědí  zátarasem. Před zátarasové vozidlo si stoupl jeden z nich a dával řidiči audiny znamení k zastavení. Ten ale pokračoval v jízdě dál , a to i ve chvíli, kdy  se ho policista snažil přimět k zastavení za pomoci donucovacího prostředku hrozby namířenou střelnou zraní. Zakročující policista nakonec před vozidlem musel uskočit, aby se vyhnul střetu s ním.havarovaná audina

Audina pokračovala ve své jízdě dál až k dalšímu zátarasu vytvořenému z policejního vozidla poblíž křižovatky ulic Lidická, Valtinovská a Na Nivách v Jablonném. Před touto překážkou uhnul její šofér ze silnice a havaroval najetím do betonového sloupu elektrického vedení, který přerazil. Policisté ho pak zadrželi, nicméně podrobit se jejich pokynům odmítal i poté, co vystoupil z havarovaného auta  a nasazení pout se velmi aktivně bránil. Ukázalo se, že jde o 42letého občana Polska pod vlivem kokainu.

Vozidlo Audi v hodnotě přesahující jeden milion korun, které řídil, někdo odcizil v Německu. Jemu bylo dočasně svěřeno jen proto, aby ho převezl do cílové stanice v Polsku. Tam by dostal za svou "práci" zaplaceno. Namísto toho nyní sedí v policejní cele a čeká na to, až bude předveden k soudci, který rozhodne o jeho vazebním stíhání.

Vyšetřovatel ho v souvislosti s pondělní událostí již obvinil z přečinu podílnictví a ze zločinu  násilí proti úřední osobě.  Hrozí mu až šestiletý trest odnětí svobody. Vyšetřovatel současně podal státnímu zástupci  podnět k jeho vzetí do vyšetřovací vazby, a to proto, aby v trestné činnosti na svobodě nepokračoval,  a aby se  trestnímu stíhání nevyhýbal.

16. 10. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

havarovaná audina

havarovaná audina 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem