Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Závěry z jednání se starosty obcí v okolí muničního skladu ve Vrběticích

ZLÍNSKO: Vývoz munice potrvá pravděpodobně do druhého čtvrtletí roku 2016.  

V pátek v deset hodin dopoledne se uskutečnilo jednání velitele zásahu a jeho zástupce, ředitele pyrotechnické služby a hlavního pyrotechnika společně se starosty obcí v okolí muničního skladu ve Vlachovicích – Vrběticích a dalšími členy zúčastněných složek. Z jednání vyplynuly některé dosud nezveřejněné informace.

Už několik měsíců trvá vývoz munice a výzbrojního materiálu z jednotlivých budov v muničním areálu. Vývoz podle nejnovějších časových předpokladů potrvá minimálně do druhého čtvrtletí roku 2016. Vyskladňování, kontrola munice a práce v areálu probíhají denně, bez výjimky. Do dnešního dne jsme odsud vyvezli 153 nákladních vozidel a vyprázdnili 17 z celkem čtyřiceti skladů, v nichž je uložena munice a výzbrojní materiál.

Nadále platí zákaz vstupu do vymezené zóny v okolí asi 1200 metrů od dvou epicenter loňských výbuchů. Stanovený bezpečnostní okruh se nebude v nejbližších měsících zásadním způsobem měnit. Důvodem je velké množství munice a jejích úlomků, která je rozmetaná v celém muničním areálu a nachází se také několik desítek centimetrů pod zemí. Pokud připustíme možnost exploze, fragmenty mohou být rozhozeny až do vzdálenosti tisíc metrů, v návaznosti na druhu munice.

Také znovu důrazně upozorňujeme na nevhodnost použití zábavní pyrotechniky v okolí muničních skladů. Jakákoli rána či světelný efekt z blízkého okolí zásadním způsobem brzdí prováděné práce v areálu. Jsme nuceni zjišťovat její příčinu a na nezbytně nutnou dobu přerušit vyskladňování.

15. dubna letošního roku si z rukou prezidenta České republiky Miloše Zemana převzali pracovníci Pyrotechnické služby Policie České republiky ocenění „Zlatý záchranářský kříž za rok 2014“ v kategorii „Nejlepší záchranářský čin profesionálního týmu“. Ocenění se vztahovalo ke konkrétnímu činu z prosince loňského roku, kdy pyrotechnici ve vrbětickém muničním areálu odstraňovali granát ze střechy jednoho ze skladů, v níž byl zaklíněn. S opatřením souvisela nezbytná evakuace některých obcí a velké ohrožení nejen pro zasahující pyrotechniky.

Je potřeba si uvědomit, že veškerá opatření, která jsme nuceni uplatnit v souvislosti s loňskými výbuchy a s vyskladňováním a odvozem munice, a která jsou pro lidi bydlící v okolí skladů nepopulární a omezující, jsou nutná z důvodu ochrany zdraví, života a majetku nejen obyvatel okolních obcí, ale také členů zasahujících složek Integrovaného záchranného systému. Dosud nebylo možné provést kompletní asanaci celého areálu od nevybuchlé munice. Prostor v areálu muničních skladů je stále silně kontaminovaný a proto také nebezpečný pro volný pohyb.

30. června letošního roku končí platnost stávajícího Nařízení vlády upravující povolání vojáků v činné službě k plnění úkolů Policie České republiky v souvislosti s výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Velitel zásahu bude reagovat na úkoly a podmínky, které vyplynou z případného nového usnesení.

zlaty_zachranarsky_kriz.jpg 

15. května 2015, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem