Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Závěrečné vyhodnocení bezpečnostního opatření při derby Sparta – Slavia

Velmi diskutovaný zákrok policistů před samotným derby, vyhodnotily kontrolní orgány policie jako zcela oprávněný. 

 
Jak jsme podrobně informovali na našich webových stránkách, bezpečnostní opatření, které se konalo 12. 4. 2014 v rámci derby mezi kluby SK Slavia Praha a AC Sparta Praha se neobešlo bez výtržností. Již během průvodu od Edenu k metru Strašnická museli policisté zajišťovat několik osob pro přestupková jednání. Toho se fanoušci dopouštěli hlavně tím, že používali zábavní pyrotechniku a zakrývali si obličej šátky či kuklami. Další omezení osobní svobody fanoušků následovalo při výstupu z metra ve stanici Muzeum, a to z důvodu napadení policistů ze strany fanoušků, a také kvůli neuposlechnutí výzev. V ulici Pařížská pak policisté také řešili protiprávní jednání fanoušků, kteří naházeli pod zaparkovaná vozidla pyrotechniku, tu tak museli hasit policisté ze Speciální pořádkové jednotky. Nejzávažnější narušení veřejného pořádku jsme pak zaznamenali na Čechově mostě, kde fanoušci hromadně použili zábavní pyrotechniku, což je na území hlavního města Prahy zakázáno vyhláškou.
 
K celému bezpečnostnímu opatření a následnému zákroku policie bychom rádi uvedli několik faktů.
 
Zástupce svolavatele celého průvodu byl několikrát ze strany Policie ČR výslovně upozorněn, že jakékoli použití pyrotechniky je zakázáno a jedná se o protiprávní jednání. Průběh setkání se zástupcem svolavatele má policie k dispozici na videozáznamu, ze kterého je patrné, že s touto skutečností byl několikrát srozuměn. Při samotném průvodu opakovaně zaznívaly ze strany Policie ČR výzvy a upozornění na zákaz používání pyrotechniky. Když pak na Čechově mostě došlo k masivnímu použití pyrotechniky a tím k narušení veřejného pořádku, byli policisté, po opětovném neuposlechnutí výzev, povinni zakročit tak, aby došlo k obnovení veřejného pořádku. Z toho důvodu proběhl zákrok pod jednotným velením, který však nebyl směřován proti davu, ale proti jednotlivcům, kteří se dopouštěli protiprávního jednání. V tu chvíli měl průvod asi 1300 účastníků a omezeno na osobní svobodě z důvodu protiprávního jednání bylo cca osmdesát osob. Během zákroku na Čechově mostě se lehce zranili čtyři účastníci průvodu, které na místě ošetřil policejní zdravotník se Speciální pořádkové jednotky, a tito dále odmítli lékařské ošetření. Ve všech čtyřech případech se jednalo pouze o povrchová zranění.
 
Nutno podotknout, že tento zákrok nebyl nijak mimořádný a specifický. Na podzim loňského roku, při posledním derby, zakročovali policisté stejným způsobem proti fanouškům Sparty a to také z důvodu neoprávněného používání zábavní pyrotechniky. Tehdy policisté omezili na osobní svobodě kvůli protiprávnímu jednání téměř 80 osob.
 
Samozřejmě se zákrokem, při tomto bezpečnostním opatření, zabývaly kontrolní orgány Policie ČR, jejichž pracovníci vyhodnocovali desítky hodin kamerových záznamů z kamer, pořízených v průběhu pochodu a také během jednotlivých zákroků policistů. Z vyjádření Odboru vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy vyplývá, že nezjistily žádné porušení zákonných ustanovení zakročujícími policisty, ani žádné neadekvátní či nepřiměřené použití donucovacích prostředků.
 
Policisté z odboru vnitřní kontroly přijali do současné chvíle jeden podnět o neadekvátnosti zákroku policistů na Čechově mostě, který s největší pravděpodobností podala osoba, která se pochodu vůbec neúčastnila.

Pro shrnutí ještě uvádíme, že při tomto bezpečnostním opatření bylo omezeno na osobní svobodě celkem 86 osob. Osmdesát bylo zajištěno z důvodu spáchání přestupku a jejich jednání tak bude řešit příslušný správní orgán a šest osob bylo zadrženo pro podezření ze spáchání trestného činu.
 
Z šesti zadržených nakonec policisté zahájili trestní stíhání proti třem z nich. Ve dvou případech jim vyšetřovatel sdělil obvinění ze spáchání trestného činu krádeže a jsou řešeni ve zkráceném přípravném řízení. Třetím stíhaným je dvacetiletý muž, ten je obviněn ze spáchání trestného činu loupeže.
 
Dva ze zadržených byli mladiství a z toho důvodu bude jejich jednání postoupeno k řešení do místa trvalého bydliště. 
 
Poslední zadržený muž, podezřelý ze spáchání trestného činu útoku na úřední osobu, se nakonec bude příslušnému správnímu orgánu zodpovídat pouze z přestupkového jednání, a to z důvodu, že v souhrnu nebyla naplněna skutková podstata trestného činu a policisté tak celou věc překvalifikovali na přestupek.
 
Všichni zadržení či zajištění byli po provedení potřebných úkonů propuštěni na svobodu.
 
 
por. Mgr. Hana Jeřábková, DiS. – 12. 5. 2014
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem