Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Závažný násilný čin na žďárské škole

KRAJ VYSOČINA: Pachatelku policisté zadrželi 

Dnes, v úterý 14. října, došlo na jedné ze středních škol ve Žďáře nad Sázavou k závažnému násilnému trestnému činu.
 
Pachatelka ve škole zaútočila na několik studentů. Šestnáctiletý chlapec utrpěl při napadení zranění, kterým i přes veškerou snahu zdravotníků, na místě podlehl. Dále pachatelka zranila dvě studentky, se kterými zůstala v prostoru školy.
 
Oznámení o útoku přijali policisté na tísňové lince 158 po půl osmé ráno. Na místo vyjely okamžitě všechny dostupné policejní hlídky. Byla vyžádána také přítomnost policejního vyjednavače a vzhledem k závažnosti a povaze útoku, kdy se pachatelka nacházela ještě stále ve škole, byla na místo vyslána zásahová jednotka.
 
Policisté okamžitě školu a její okolí zabezpečili. Komunikaci s pachatelkou navázal policejní vyjednavač, kterému se podařilo vyjednat, aby mohli zdravotníci ošetřit jednu ze zraněných studentek a poskytnout jí tak nezbytnou lékařskou péči. I dále vyjednavač pokračoval v cílené komunikaci s nebezpečnou pachatelkou, která bezprostředně ohrožovala druhou studentku, kterou měla ve své těsné blízkosti, a s nasazením svého vlastního života a zdraví se snažil dívku zachránit. V té době provedli policisté přivolané zásahové jednotky zákrok a nebezpečnou ozbrojenou pachatelku zadrželi. Zranění utrpěla i druhá studentka a při ochraně jejího života byl pachatelkou zraněn také policejní vyjednavač.
Oběma zraněným studentkám i policistovi byla poskytnuta na místě lékařská péče a následně byli převezeni do nemocnice.
 
Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zadrželi šestadvacetiletou ženu z Ostravska, kterou umístili do policejní cely. K osobě pachatelky v současné době nebudou poskytovány další bližší informace. Na základě dosavadní šetření vyplynulo, že zadržená žena neměla na Žďársko a školu žádnou vazbu.
 
Prověřování případu převzali kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Na místě neobyčejně závažného trestného činu provedli šetření, místo ohledali, zadokumentovali a zajistili stopy. Dále kriminalisté provedli výslechy osob, případ dále prověřují pro spáchání závažného násilného trestného činu. K motivu ani k přesnému průběhu jednání pachatelky se v současné době nelze vyjádřit, všechny okolnosti spáchaného násilného trestného činu kriminalisté dále zjišťují.
 
Po spáchání činu policisté věnovali patřičnou pozornost také dalším studentům, jejich rodičům a učitelům, kteří prošli velmi těžkou a náročnou stresovou situací. Postupně se všemi jednali policejní psychologové a policisté zařazeni do týmu krizové intervence krajského ředitelství, tak aby se jim dostalo vhodné a včasně psychologické pomoci.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
14. října 2014

vytisknout  e-mailem