Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zatímco spali, vloupal se jim do bytu

Policisté pátrají po muži, který je podezřelý z několika trestných činů. Znáte ho? 

Nemilé překvapení zažila v úterý 17. března tohoto roku jedna z rodin bydlící  v panelovém domě v Jabloňové ulici v Praze 10. Krátce po probuzení její členové zjistili, že je v noci, zatím co spali, navštívil nezvaný host. Využil toho, že si rodina dostatečně nezajistila vstupní dveře do bytu, nepozorovaně je otevřel a vstoupil dovnitř. V předsíni nalezl tašku, ze které odcizil peněženku s hotovostí, osobní doklady a také platební karty. Ty byly následně použity k uhrazení několika plateb  na různých místech metropole.

Kriminalisté, kteří prošetřují tento případ, zajistili několik záběrů z bezpečnostních kamer. Na nich je vidět podezřelého muže, jak těmito kreditkami opakovaně platí za své nákupy. Stejný muž, je také zachycen v prostorách panelového domu, kde byly odcizeny. Je tedy možné, že vloupání do bytu má na svědomí stejný muž, který použil odcizené karty.

Celková škoda, kterou svým jednáním způsobil, dosáhla bezmála pěti tisíc korun.

Pokud ho poznáváte, nebo víte, kde by se mohl v současné době nacházet, neváhejte a kontaktujte bezplatnou tísňovou linku 158.

V současné době je celý případ prošetřován pro podezření ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody, krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což v případě odsouzení hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

V případě vloupání do bytů ve většině případů pachatel využije skutečnosti, že vstupní dveře do domu jsou nezajištěné. To znamená, že dveře jsou nedovřené nebo pouze zabouchnuté. V případě zabouchnutých dveří tak stačí pouze zatlačit na západku zámku a dveře se otevřou. Domovní dveře jsou první a nejzásadnější překážkou, kterou musí pachatel překonat. Pokud budou domovní dveře uzamčené, většinu pachatelů to odradí.

por. Mgr. Jan Rybanský - 10. dubna 2018

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem