Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zatajení věci

KLATOVY - Včera žena zapomněla peněženku v obchodním domě a někdo z ní vzal peníze. Doporučení policie - nedávejte šanci zlodějům. 

       Ve čtvrtek přijali policisté na obvodním oddělení v Klatovech oznámení o krádeži finanční hotovosti z peněženky. Poškozená byla nakupovat v obchodním domě v Klatovech na ulici Šumavské. Uvnitř objektu si po nákupu odložila na lavičku peněženku, aby složila svůj nákup do tašky. Následně z obchodu odešla a peněženku zapomněla na lavičce i s finanční hotovostí. Po zjištění se vrátila zpět a peněženku již nenašla. Dotazovala se na stánku s informacemi, kde ženě pracovníci obchodu peněženku vrátili, ale bez finanční hotovosti. Neznámý pachatel odcizil třináct tisíc korun.

Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zatajení věci.

Podle trestního zákoníku, kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

      Doporučení:

Nastává období, kdy se vypravujeme do obchodů s většími finančními částkami s cílem vybrat a zakoupit různé dárky pro své blízké. Mnozí podlehnou nákupnímu šílenství a v přeplněných dopravních prostředcích, obchodech a na ulicích nevěnují patřičnou pozornost svým taškám, batohům a kabelkám včetně jejich obsahu.

      V posledních letech jsou na policii hlášeny hlavně krádeže peněženek s větším finančním obnosem, osobních dokladů - občanský  a řidičský průkaz,  dokladů od vozidel, platebních karet peněžních ústavů a mobilních telefonů.

Uvádíme několik rad:

  •  zvýšenou pozornost věnujte kabelkám zavěšeným přes rameno,  kabelka by měla být  zapnutá a  těsně u těla případně pod paží,
  • nenechávejte peněženku či jiné důležité doklady navrchu tašek nebo kabelek ani jinde odložené,
  • doklady a peníze oddělujte zvlášť,
  • finanční prostředky nenoste pohromadě, doporučujeme rozmístit na několika místech,
  • peníze a kreditní karty ukládejte do vnitřních kapes obleku,
  • nenoste peníze, doklady či jiné cennosti v batohu na zádech, kam nevidíte,
  • v restauracích a barech nenechávejte svá kabelky - zavazadla  bez kontroly,
  • jestliže jste majitelem kreditní karty - mějte své identifikační číslo - PIN zásadně odděleně a v případě její krádeže okamžitě volejte pobočku peněžního ústavu, kde ztrátu oznamíte a kartu zablokujte.Oznámení učiníte i na nejbližší policejní služebnu.

Věnujte pozornost bezprostřednímu okolí a mějte své věci stále pod kontrolou!

nprap. Ladmanová Dana

1. prosince   2017

vytisknout  e-mailem