Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dva obdobné případy během jednoho dne

RADNICKO - Ten, který nalezenou věc nevrátil, dopustil se trestného činu. 

     Včera (9.4.2018) přijali policisté Obvodního oddělení Radnice oznámení, na jehož základě byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zatajení věci a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Toho se dopustil dosud neznámý pachatel týž den v době mezi 7.00 až 8.30 hod., když se poškozený pohyboval z obce Střapole do Plzně. Neznámý pachatel si nalezenou peněženku přisvojil. Jejím obsahem nebyla jen několika tisícová hotovost, ale také osobní doklady a platební karta čtyřiačtyřicetiletého muže. Policisté po pachateli i po odcizených věcech pátrají. 

     Obdobné oznámení přijali opět radničtí policisté včera v odpoledních hodinách. V tomto případě poškozený šestačtyřicetiletý muž v době mezi 15.45 až 16.00 hod. v obci Zbiroh ztratil peněženku, kterou si rovněž dosud neznámý pachatel ponechal. Uvnitř peněženky měl poškozený několika tisícovou hotovost, řidičský průkaz na jeho jméno a platební karty. Ačkoliv škoda na odcizených věcech nedosáhla částky 5 000 korun, díky tomu, že obsahem peněženky byly platební karty, evidují policisté jednání pachatele jako podezření ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. I tímto případem se policisté nadále zabývají a po pachateli a odcizených věcech pátrají.   

     Během roku se policisté s obdobnými případy setkávají opakovaně. Pokud jde o věc (vyjma platebního prostředku) do pěti tisíc korun, ten který si věc ponechal, dopouští se protiprávního jednání v rovině přestupku.  Peněženky, mobilní telefony a jiné předměty, kde jejich hodnota dosahuje či převyšuje částky pěti tisíc korun, jedná se již o trestný čin. Někteří občané se mylně domnívají, že si nalezenou věc mohou beztrestně ponechat. V případě, že si nepoctivý nálezce věc ponechá, naplňuje skutkovou podstatu trestného činu - § 219 Zatajení věci.

V trestním zákoníku č. 40/2009 Sb. je stanoveno:

§ 219 Zatajení věci

(1) Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez   přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu. 

     O trestný čin jde i v případě, že nálezce (pachatel) si věc ponechává, aniž by s ní jakýkoliv způsobem nakládal a odmítá ji vrátit. Správné chování je takové, že nálezce v případě nálezu věci, která mu nepatří, předá na příslušný úřad nebo policii. To může učinit i anonymně, když  nalezenou věc vhodí do schránky důvěry.

por. Hana Kroftová, DiS.
10. dubna 2018

vytisknout  e-mailem