Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zátah na podezřelé growshopy

Jihočeští kriminalisté prověřovali podezřelé obchody a objekty v hradeckém, píseckém a krumlovském okrese.  

Jihočeští kriminalisté také pomyslně „zatáhli rybníky“ v regionu, a to v součinnosti s celorepublikovou akcí na Growshopy. Tyto obchody nabízí vše, co je potřeba k pěstování, zpracování a aplikaci drogy zvané marihuana. Jde především o prodej šlechtěných semen s deklarovaným obsahem THC, šíření reklamních letáků, různých nabídkových katalogů, reklamních předmětů s logem marihuany. Součástí je rovněž nabídka různých zařízení pro pěstování konopí (hnojiva, substráty, technologie osvitu, závlahy, velkokapacitní uhlíkové filtry atp.) a zboží, které je určeno k jeho aplikaci v podobě inhalace (cigaretové papírky, vodní dýmky, filtry, drtičky apod.). Tyto problematické obchody mají navíc obvykle doprovodné internetové stránky včetně diskusních fór, na kterých si pěstitelé marihuany vzájemně vyměňují informace o maximalizaci kvality nelegální produkce a snížení rizika odhalení.

Každý jednotlivý případ, kterého se policejní zátah týká, bude samozřejmě důkladně posouzen, budou zváženy a vyhodnoceny všechny skutkové okolností konkrétního případu, zajištěné stopy, výpovědi a podobně.

Obchody, které v těchto dnech policie „navštívila“ čelí podezření, že svojí nabídkou zpřístupňují širokému okruhu osob nejen návodné a podněcující informace, nýbrž poskytují i morální podporu a zejména materiální zajištění pro protiprávní jednání, za které je v České republice považováno pěstování druhů a odrůd rostliny konopí, které mohou obsahovat více než 0,3% látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů i veškeré další nakládání s vypěstovaným konopím těchto druhů a odrůd.

V regionu policisté zasahovali na Jindřichohradecku, Písecku a Českokrumlovsku.

Na Hradecku policisté kontrolovali kamenný obchod i sklad. Provedli tři domovní prohlídky a také prohlídky nebytových prostor. V souvislosti s těmito úkony nalezli a zajistili návykové i omamné látky a zadrželi dvě osoby.

Písečtí kriminalisté prověřili tři objekty, provedli domovní prohlídky a objevili domácí pěstírnu rostlin marihuany. Vše důležité pro trestní řízení zajistili. S ohledem na rozsah těchto policejních úkonů museli policisté pro nalezené a zajištěné věci využít i nákladní vozidlo.

Krumlovští kriminalisté prověřili jeden objekt a provedli domovní prohlídku nebytového prostoru.

Trestní řízení související s těmito opatřeními jsou v samém počátku. Přesto je již zřejmé, že tato policejní operace má své opodstatnění a výsledky.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

6. listopadu 2013

vytisknout  e-mailem