Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zastavila je až služební zbraň

Pražské polici se dařilo, během jedné noci za použití služební zbraně zadržet celostátně hledané pachatele.  

První případ začali policisté vyšetřovat v Praze 9 Hloubětíně krátce po 16té hodině.
Službu konající policisté na operačním středisku si prostřednictvím městského kamerového systému povšimli podezřelého vozidla, které se pohybovalo v obvodu Prahy 9 a po vyhodnocení získaných informací bylo zjištěno, že vůz pochází z trestné činnosti. Operační důstojník tedy do této oblasti okamžitě vyslal policejní hlídky, aby řidiče vozidla zadrželi. Policisté v terénu propátrali oblasti a po několika minutách se jim podařilo podezřelé vozidlo vypátrat, bylo odstaveno v jedné z uliček.
Okamžitě byla učiněna opatření k vypátrání osoby, která vůz užívala. Po příchodu podezřelého se ho policisté pokusili zadržet, ten na ně ovšem začal najíždět odcizeným vozidlem a ohrožovat je na životě a snažil se z místa ujet. Muži zákona z tohoto důvodu použili služební zbraň a ujíždějícímu vozidlu prostřelili pneumatiky. To ale pachatele neodradilo a pokračoval ve svém útěku pěšky. Přitom křikem vyhrožoval, že má u sebe zbraň, že bude střílet a sahal si pod bundu. Policisté jej několikrát vyzvali, aby upustil od svého protiprávního jednání s výstrahou, že bude použito zbraně. Vzhledem k tomu, že pachatel na opakované výzvy nereagoval, bylo použito zbraně, při kterém došlo k jeho zranění. Policisté mu poskytli okamžitou první pomoc a přivolali záchrannou službu. Bylo zjištěno, že se jedná o osobu, která byla v celostátním pátrání a již nějakou dobu měla být ve výkonu trestu za majetkovou trestnou činnost. Policie také zjišťuje, zda neměl zadržený komplice.
Druhý případ se stal jen o pár hodin později a to v půl jedenácté téhož dne v pražských Čakovicích. Zde se policisté v rámci svých služebních povinností rozhodli přistoupit ke kontrole vozidla, jehož řidič byl podezřelý z protiprávního jednání. Ten ovšem na výzvy k zastavení odmítl reagovat. Naopak zrychlil a zjevně se snažil ujet. Při pronásledování ohrožoval účastníky silničního provozu včetně zasahujících policistů. Zakročující policista vyhodnotil situaci a rozhodl se použít donucovacího prostředku varovný výstřel. Vozidlo pokračovalo v jízdě ve směru na Vinoř. Podezřelý řidič nezvládl řízení a havaroval. Policisté okamžitě přispěchali k vozidlu podezřelého, zajistili jej a poskytli mu první pomoc. Byla zavolána záchranná služba a provedena bezpečnostní prohlídka zadržené osoby. Při prohlídce vozidla byly následně nalezeny látky a léky k výrobě a aplikaci drog a také sáček s bílou krystalickou látkou. Bylo zjištěno, že i tato osoba měla již nějakou dobu být ve výkonu trestu odnětí svobody za jinou trestnou činnost. Proto byl zadržený po ošetření ihned dodán do věznice.
Třetí případ se začal odehrávat ve dvě hodiny a dvacet minut dnešního dne v Poděbradské ulici na Praze 9. Jedoucí vozidlo zjevně začalo po spatření policejního hlídky ujíždět z místa kontaktu. Muži zákona se rozhodli podezřelé chování řidiče prověřit. Vydali se za vozidlem BMW černé barvy. Přítomnost policejní hlídky řidič zaregistroval a vzápětí začal navyšovat svojí rychlost. Svou nebezpečnou jízdou záhy začal ohrožovat ostatní účastníky silničního provozu, nerespektoval dopravní značení a snažil se co nejrychleji zmizet z dohledu policistů. Do pronásledování ujíždějícího vozidla se v průběhu zákroku zapojili další policejní hlídky. V křižovatce ulic Cínovecká a Kbelská pronásledované vozidlo zastavilo a vzápětí bylo obklopeno zakročujícími policisty. Policisté použili donucovacího prostředku hrozba střelnou zbraní, a opakovaně vyzvali posádku vozidla, aby automobil opustili. Řidič a jeho spolujezdec na opakované výzvy nereagovali. Naopak řidič opakovaně uvedl svůj vůz do pohybu a začal jím ohrožovat policisty na životě a to tak, že vozidlem najížděl na muže zákona. Ti v souladu se zákonem Policie ČR použili služební zbraně proti vozidlu a zasáhli pneumatiky. Ani tato skutečnost nepřiměla řidiče k zanechání protiprávního jednání. A opakovaně se pokusil o únik. Daleko se však nedostal, neboť jeho vůz nebyl schopen jízdy. Řidiči se jeho krkolomnou jízdou podařilo ulomit kolo na jeho vozidle. Musel zastavit a byl i se svým spolujezdcem zadržen. Při následném provedeném šetření vyšlo najevo, že padesátiletý řidič i jeho o šestnáct let mladší společník byl vyhlášen v celostátním pátrání pro spáchanou trestnou činnost. Ve vozidle byly nalezeny věci pocházející z trestné činnosti.
 
Případy i nadále jsou předmětem dalšího vyšetřování.

vytisknout  e-mailem