Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zaskočené jídlo ji málem stálo život

PŘÍBRAM - Ve správný čas na správném místě . . Policisté z Obvodního oddělení Dobříš zachránili svou rychlou pomocí život ženě, která v důsledku vdechnutí pečiva málem přišla o život. 

Hranice mezi životem a smrtí je mnohdy velmi tenká a situace s tím spojená může nastat v malém okamžiku. Do takové, nepříjemné a život ohrožující situace, se dostala na Boží hod 54letá žena z Dobříše na Příbramsku. Vyrážela k ní Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, a to na základě oznámení, že se dusí jídlem. Zdravotníci tuto infomaci předali na tísňovou linku policistů s žádostí o součinnost . . o včasné pomoci mnohdy rozhodují minuty.

Policejní hlídka dorazila do bydliště ženy jako první, a to pět minut poté, co přišla zpráva o této události na tísňovou linku.(20:15h).  Policisté z Obvodního oddělení Dobříš, prap. Jan PAPEŽ a nstržm. Jan POLÁK, na které již čekal před domem syn ohrožené ženy a manžel se jí snažil marně pomoci, na nic nečekali a okamžitě jednali. U ženy, která se dusila vánočkou, kterou vdechla a měla již promodralá ústa a dlaně a na nic již nereagovala, použili tzv. Heimlichův chvat, tedy metodu, která se používá v případech dušení. Tímto chvatem se jim částečně podařilo uvolnit  její dýchací cesty a žena začala nabírat vědomí a kašlat. S pomocí policistů i vstala a vše vypadalo, že je vše zažehnáno.

Ale tento stav trval pouze chvilku. Žena se po pár sekundách opět sesula k zemí a upadla do bezvědomí. Policisté opětovně aplikovali Heimlichův chvat, ale vánočku zřejmě žena vdechla velmi hluboko a již se nepodařilo tímto způsobem dál uvolnit její dýchací cesty a začala ztrácet puls. Oba policisté okamžitě zahájili srdeční masáž a použili i připravený přístroj AED (automatizovaný externí defibrilátor). Ten ale výboj nedoporučil a tak policisté opakovaně aplikovali Heimlichův chvat a současně údery mezi lopatky se jí snažili uvolnit neprůchodné dýchací cesty a zbytky jídla odstraňovat z úst. Až po těchto několika dalších intenzívních úkonech začala žena mělce dýchat a nabývat vědomí. . .  policisté ji ihned uložili do stabilizované polohy . . (zleva) prap. Jan Papež a nstržm. Jan Polák

. . .  to už na místo přijeli i profesionální zdravotníci, kteří si ženu ve stabilizovaném stavu převzali do své péče. Pomocí odsávačky jí odpomohli od zbytků vdechnuté vánočky, která jí překážela v dýchacích cestách a napojili ji na kyslík. To už žena začala pomalu s lékaři komunikovat. Ti ji následně převezli do Oblastní nemocnice v Příbrami. 

Zprvu banální zaskočení suchou vánočkou mohlo mít pro ženu fatální následky. Včasná pomoc policistů, prap. Jana PAPEŽE, který je u Policie ČR čtvrtým rokem a nstržm. Jana POLÁKA, který nastoupil teprve v březnu loňského roku, jí zachránila život. 

"Je to v krátké době další záchrana života, a musím říci, že značně netradiční, kdy policisti z našeho kraje byli jako první na místě, nic je nezaskočilo a dokázali erudovaně pomoci," sdělil ředitel středočeských policistů, generál Václav Kučera."Koncem listopadu zachraňovala policejní hlídka z Obvodního oddělení Sedlčany ženu z auta, které po nehodě skončilo na dně Úklidského rybníka, teď další kolegové - z Obvodního oddělení Dobříš a rovněž značně služebně ,mladí', zachraňovali ženu, která se dusila a šlo jí o život. Já musím jen konstatovat, že jsem na tyto policisty opravdu hrdý. Je vidět, že výcviky, kterými procházejí v rámci své praxe v našem Školním policejním středisku v Sadské, mají své opodstatnění a význam. Osobně jsem velice rád, že toto výcvikové pracoviště máme a policisté jsou zde vzděláváni k zásahům v různých situacích," pokračoval krajský ředitel. "No a samozřejmě i s těmito kolegy se rád sejdu a osobně jim poděkuji za opravdu úctyhodný čin," uzavřel krajský ředitel, generál Kučera.

Pozn.: Včerejšího dne přijel osobně policistům poděkovat i manžel zachráněné ženy. Ta je již mimo ohrožení života, ale zatím stále v péči lékařů příbramské nemocnice.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
30. prosince 2021

Odkazy do noveho okna

(zleva) prap. Jan Papež a  nstržm. Jan Polák

(zleva) prap. Jan Papež a nstržm. Jan P... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem