Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásahové jednotky cvičily v Praze

Dne 11. ledna 2011 se v budově České národní banky v Praze konalo cvičení zásahových jednotek Policie České republiky, které organizovalo Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky. 

Jednalo se o další ze série cvičení na toto téma - v říjnu loňského roku proběhla obdobná akce v pobočce České národní banky v Ostravě. I pražského cvičení se účastnilo hned několik zásahových jednotek Policie ČR, včetně Útvaru rychlého nasazení. Kromě policie cvičili také zaměstnanci banky a členové bankovní policie. Zapojeny do něho byly rovněž další složky integrovaného záchranného systému, a to především v souvislosti s probíhajícím bezpečnostním opatřením v okolí budovy.
 
I tentokrát bylo cílem zejména ověřit a procvičit, v souladu s připravenými scénáři, postupy provedení zákroků policistů proti nebezpečným pachatelům organizované trestné činnosti a pachatelům zvlášť závažných trestných činů. To jsou také jedny z hlavních úkolů zásahových jednotek. Dále pak prověření alternativních taktických postupů, technické podpory jednotek nebo dokumentace činnosti zakročujících policistů. Inspirací pro námět cvičení byl například i případ z prosince 2009, kdy pachatel několik hodin držel rukojmí v pobočce jednoho bankovního ústavu v Praze na Novodvorské ulici.
 
Scénář byl připraven ve spolupráci s ČNB. Snahou organizátorů bylo připravit co nejreálnější podmínky, které by mohly při skutečném zákroku proti pachatelům nastat, což se i tentokrát povedlo - především díky výborné spolupráci všech zúčastněných. Na policejní specialisty čekala řada problémů, které museli vyřešit tak, aby zásah dopadl úspěšně a nedošlo ke zbytečnému ohrožení osob ani samotných zakročujících policistů. Mimo jiné museli osvobodit rukojmí, které pachatelé drželi nejen v bance, ale i na dalším místě mimo Prahu.
 
Cvičení bylo zahájeno ve 14 hodin a ukončeno v pozdních večerních hodinách. Nikdo z policistů ani zúčastněných osob nebyl zraněn, rovněž jsme, v souvislosti se cvičením, nezaznamenali žádnou vzniklou škodu na majetku. Stejně jako v Ostravě za to patří dík zejména disciplinovanosti cvičících a dobré organizaci ze strany pořadatelů. Policisté zasahujících jednotek opět dokázali, že po profesní stránce patří ke skutečné evropské špičce.
 
V žádné z procvičovaných situací nebyly použity ostré náboje ani skutečné bankovky, zdraví bankovních zaměstnanců nebylo cvičením nijak ohroženo. Čas byl zvolen tak, aby byl co nejméně omezen provoz pobočky ČNB.
 
Výstupy z obou cvičení, ostravského i pražského, budou důkladně analyzovány a poslouží i k upřesnění činnosti zúčastněných subjektů v obdobných případech. Využity budou jak pro činnost Policie České republiky, tak i pro potřeby České národní banky.
  
Fotografie ze cvičení najdete zde ve fotogalerii. Krátké video z průběhu celého cvičení najdete v přiloženém souboru.
 
 
  
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
12.01.2011

vytisknout  e-mailem