Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zasahovali v domě plném hadů

KRAJ - Krajský TOXI tým má za sebou další úspěšně objasněný případ. Díky spolupráci kolegů z Polska odhalili a zadrželi bratry, kteří odjeli pěstovat marihuanu z Polska do Čech. Zřejmě se spoléhali na větší anonymitu. 

Oboustranná spolupráce a výměna poznatků a informací odhalila nelegální pěstírnu konopí na Českolipsku

Krajský TOXI tým zasahoval v jednom z rodinných domů na Českolipsku. Dva muži z Polska se zde pečlivě “starali“ o rostliny konopí, které pěstovali v jedné z části domů. Další část domu byla obsazena terárii s hady, ve kterých měl zálibu jeden z bratrů.

Bratři z Polska (27 a 32 let) přesídlili z rodné země do Čech, neboť se domnívali, že zde budou více anonymní před českou policií při „provozování“ své nelegální a pro ně i výdělečné činnosti. Usadili se v jednom z domků na Českolipsku, kde se oba velice významně věnovali „podnikatelskému záměru“, který je protizákonný jak v Polsku, tak i v České republice, a to pěstování konopí. Bratři se této činnosti věnovali i přesto, že byli oba dva profesionálními trenéry tenisu a kurzy provozovali jak v Polsku, tak při svém pobytu v Česku. Jeden z bratrů byl navíc i vášnivým chovatelem hadů.

Ani jeden z bratrů netušil, že již byli v hledáčku polské policie, která při přesídlení do Čech předala poznatky kolegům z českého TOXI týmu z krajského Liberce. Pak už byla jen otázka času oba bratry„ v pravou chvíli“ překvapit. Na jejich zadržení se podíleli členové TOXI týmu, dále pak policisté z Územního odboru v České Lípě. Jeden z bratrů na moment překvapení reagoval tak, že se pokoušel likvidovat vypěstované rostliny konopí.

Kriminalisté oba dva muže zadrželi a po provedených procesních úkonech obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s OPL podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku (trestní sazba 2 - 10 let). Trestní stíhání je proti nim vedeno na svobodě.

Tento případ byl rozpracován na základě poznatků a informací kriminalistů z polské Opole, které si s českými kolegy vyměnili na společném jednání v Náchodě. Obě strany se scházejí na základě společného projektu Drugstop, v němž je zainteresováno pět krajských policejních ředitelství z Čech a tři z Polska. „Jedná se o takovou „první vlaštovku“ z česko-polského projektu DRUGSTOP, který byl vytvořen nejen pro nákup technologie, jako jsou spektrometry TruNark apod., pro prevenci, výměny vzorků OPL, ale také z důvodu předávání informací. A věřím, že v podobném duchu bude naše spolupráce pokračovat i nadále“, zhodnotil úspěšnost tohoto případu vedoucí krajského TOXI týmu kapitán Pavel Folprecht. 

Krajský policejní TOXI tým spolupracuje již dva roky s kolegy z Polska v rámci společného projektu DRUGSTOP (http://www.policie.cz/clanek/drugstop.aspx).

Hlavním cílem projektu je vypracování společného informačního systému výměny klíčových informací o nově odhalených drogách za využití elektronické pošty a společně vypracovaných formulářů a postupů a dále spolupráce institucí v boji s kriminalitou a její prevencí v souvislosti s drogami a psychotropními látkami v polsko-českém pohraničí.

Fotogalerie k případu je k dispozici pod článkem.

24. listopadu 2017
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí


 

vytisknout  e-mailem