Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zaměstnanec neoprávněně odčerpal téměř pět a půl tisíce litrů nafty.

LIBEREC - S kartou CCS, která patřila zaměstnavateli, se cítil "svobodně". 

V dubnu loňského roku přijali policisté z oddělení hospodářské kriminality trestní oznámení od jedné z libereckých firem, která měla podezření na svého zaměstnance, který zřejmě nepoctivně nakládal s kartou CCS. Tu mu zaměstnavatel přidělil a svěřil na základě podepsání hmotné zodpovědnosti k čerpání pohonných hmot do služebního nákladního vozu.

Případem, který byl složitý na prověřování a dokumentování, neboť se jednalo o události z roku 2005, které zaměstnavatel popisoval, se kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality začali intenzívně zabývat. Šetřením zjistili, že 27 letý zaměstnanec ve více jak dvou desítkách případů natankoval na firemní kartu CCS bezmála tři tisíce litrů nafty za více jak 76 tisíc korun. Nejčastěji se "točil" u čeprací stanice Shell v Košické ulici, kde tankoval 12krát, v šesti případech čerpal naftu na Londýnské u benzinky Alfa Station a dvě tankování byla zaznamenána ve Varnsdorfu. Většinou tankoval přes 130 litrů.

To ale nebylo vše. Šetřením rovněž vyšlo najevo, že si bez svolení zaměstnavatele vzal ještě jednu kartu CCS, na jiné služební vozidlo a rovněž z této karty neoprávněně čerpal naftu. Tuto kartu CCS využil k neoprávněnému čerpání nafty ve více jak třiceti případech. Nejčastěji tankoval opět v Košické na "Schellce", kde byl 14krát, v sedmi případech na ÖMW  na tř. Dr. M. Horákové a rovněž i ve Varnsdorfu. Na tuto druhou kartu CCS odčerpal více jak dva a půl tisíce litrů nafty a ochudil zaměstnavatele o více jak 66 tisíc korun.

Celkově tak kriminalisté zadokumentovali, že na karty CCS tankoval  téměř v šedesáti případech, odčerpal bezmála pět a půl tisíce nafty a zaměstnavateli způsobil škodu přesahující 140 tisíc korun. Naftu pak následně rozprodával a peníze si nechával pro svoji vlastní potřebu.

Policejní komisař sdělil na základě těchto zjištěných skutečností 27 letému nepoctivému zaměstnanci firmy obvinění z trestného činu zpronevěry s návrhem na podání obžaloby. Státní zástupce po prostudování celého spisu navrhl rozšířit trestní stíhání 27 letého muže ještě o dva skutky, a to o trestný čin krádeže a neoprávněné užívání platební karty. Muži tak v případě pravomocného rozhodnutí soudu může hrozit až tříletý trest odnětí svobody.

 

Vlasta Suchánková
pislbc@mvcr.cz    974 466 207

vytisknout  e-mailem