Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zaměřil se na starší ženy

Karviná - kriminalisté obvinili muže, který měl ženám strhávat kabelky 

Perfektní spolupráce karvinský policistů se strážníky vedla k rychlému dopadení mladého muže, který se „zaměřil“ na starší ženy. Jejich osobní a místní znalost společně se záznamy městského kamerového systému pomohly odhalit neznámého pachatele několika krádeží a loupeží.

Policisté 1. oddělení obecné kriminality územního odboru Karviná začátkem týdne obvinili dvaadvacetiletého muže ze spáchání přečinů krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a zvlášť závažného zločinu loupeže. Jeho obětmi byly ženy ve věku od 56 do 86 let. Předmětem jeho zájmu byly jejich příruční zavazadla. V prvém případě měl ukrást kabelku s peněženkou, doklady a platební kartou třiasedmdesátileté ženě, která seděla před domem na lavičce a měla ji odloženou vedle sebe. O pár dnů později měl z ruky osmasedmdesátileté ženy vytrhnout textilní tašku, kde kromě potravin měla také mobilní telefon a peněženku s finanční hotovostí, platební kartou a doklady. Žena posléze svou tašku nalezla odhozenou, ale již bez peněženky.

Za nejstarší z obětí se měl vloudit do chodby obytného domu a pokusit se jí strhnout kabelku z ramene. Žena se s ním přetahovala, ale poté, co se utrhlo ucho, se měl příručního zavazadla i s obsahem zmocnit a utéct. Také se čtvrtou obětí se měl o její kabelku již přetahovat. Je zcela zřejmé, že více než sedmdesátiletá paní proti mladému muži neměla moc šancí. Poškozená upadla na zem a kabelku i s obsahem jí obviněný odcizil. Ještě téhož dne o pár minut později v jiném bytovém domě se měl pokusit zmocnit nákupní tašky nejmladší oběti. Žena ji nechtěla pustit a při strkanici upadla na zem a zranila se. Způsobený hluk a křik oběti vylákal na chodbu sousedy, takže muž se zalekl a z domu bez kořisti utekl.

V tu chvíli nemohl tušit, že je již v „hledáčku“ nejen státní, ale také městské policie. Po chvíli jej na ulici kontrolovali strážníci Městské policie Karviná, kteří ho následně předali policistům.

Obviněný muž s kriminalisty spolupracoval, svou trestnou činnost nepopírá. Uvedl, že je bez příjmu a trestnou činností chtěl získat peníze pro svou potřebu. Dlužno ovšem připomenout, že byl zcela bezohledný k ženám vyššího věku a následkům, které svým jednáním způsobí. V případě odsouzení mu hrozí  trest odnětí svobody od dvou do deseti let. Kriminalisté současně podali státnímu zástupci podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby, což soud akceptoval.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
17. 6. 2022

Odkazy do noveho okna

Odhozená kabelka s obsahem

Odhozená kabelka s obsahem 

Detailní náhled

Schodiště domu

Schodiště domu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem