Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zakročující policisté čelili mnohonásobné přesile

JIHLAVSKO: Dva nejagresivnější útočníci byli zadrženi a obviněni ze spáchání trestných činů 

Během víkendu došlo v Jihlavě k fyzickému napadení dvou policistů. Zakročující policisté čelili mnohonásobné přesile, při útoku utrpěli oba zranění, přesto se jim podařilo do příjezdu dalších policejních hlídek nejagresivnějšího pachatele zadržet a situaci zklidnit. Druhého pachatele zadrželi následně policisté, kteří na místo byli vysláni. Policejní komisař zahájil trestní stíhání obou zadržených mužů. Zranění jednoho z policistů si vyžádalo pracovní neschopnost.
 
V sobotu 19. května projížděla dvoučlenná policejní hlídka ve služebním vozidle před třetí hodinou v noci po ulici Žižkova v Jihlavě. Když policisté přijeli k restauračnímu zařízení, všimli si, že zde probíhá rvačka mezi čtyřmi mladými muži. Okamžitě služební vozidlo zastavili a běželi na místo. Zjistili, že ke konfliktu došlo mezi dvěma návštěvníky zábavní akce, která se právě konala v restauračním zařízení a dvěma náhodnými kolemjdoucími, kdy slovní napadání přerostlo ve fyzický konflikt. Policisté od sebe mladíky oddělili a dalšímu fyzickému napadání zabránili.
Jeden z aktérů konfliktu odešel do restauračního zařízení, odkud během chvilky vyběhlo ven několik desítek účastníků probíhající zábavy, většinou pod vlivem alkoholu. Ti obstoupili oba zakročující policisty. Dva z mužů náhle chytili jednoho z policistů za ruce a třetí ho dvakrát udeřil pěstí do obličeje. Druhý policista byl v té době rovněž napaden jiným mužem ránou pěstí do obličeje. Policista, kterého dva útočníci drželi, se vysmekl. Na místo přivolal další policejní hlídky. „Poté oba policisté za použití donucovacích prostředků muže, který jako první udeřil zakročujícího policistu, svedli na zem a přiložili mu pouta,“ řekl zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality npor. Bc. Pavel Krčál. Jak dále dodal, ostatní desítky osob přihlížely, do útoku se aktivně nezapojily, policisty ale vulgárně slovně napadaly. Situace na místě byla velice vypjatá a složitá. Na místo začaly přijíždět další policejní hlídky a dále strážníci městské policie. Policisté zadrželi i druhého pachatele, který udeřil zakročujícího policistu pěstí. S příjezdem dalších policistů se situace na místě postupně uklidnila a účastníci zábavní akce se následně rozešli.Oba zadržení byli pod vlivem alkoholu, policisté jim při dechové zkoušce naměřili hodnoty 2,28 a 1,01 promile alkoholu,“ upřesnil komisař Pavel Krčál. Muže policisté převezli na obvodní oddělení. Lékař vydal souhlas s jejich umístěním do policejní cely.  
 
Oba napadení policisté utrpěli zranění a museli vyhledat lékařské ošetření. Zranění jednoho z policistů si vyžádalo ošetření v nemocnici a pracovní neschopnost.
Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou mužů ve věku jednatřicet a šestatřicet let. Oba byli již v minulosti za spáchání trestného činu pravomocně odsouzeni.
Starší z pachatelů byl obviněn ze spáchání pokusu zločinu násilí proti úřední osobě spáchaného formou spolupachatelství a přečinu výtržnictví. Druhý, o pět let mladší pachatel, byl obviněn ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě a přečinu výtržnictví. Oba obvinění muži uvedli, že svého jednání litují.
V neděli v dopoledních hodinách byli oba muži ze zadržení propuštěni a jsou stíháni na svobodě.
 
 
„V letošním roce došlo v Kraji Vysočina k výraznému nárůstu násilné trestné činnosti. V porovnání s prvními čtyřmi měsíci loňského roku se letos zvýšil počet téměř o čtyřicet procent. Alarmující je zejména kategorie trestného činu úmyslné ublížení na zdraví, kde se počet spáchaných skutků v letošním roce zvýšil o více než osmdesát procent,“ řekl plk. Mgr. Pavel Peňáz, náměstek ředitele krajského ředitelství pro službu kriminální policie a vyšetřování. V oblasti násilných činů proti úřední osobě se počet fyzických napadení policistů zvýšil ze tří v loňském roce na deset letos a dále z žádného napadení exekutorů vloni na čtyři letos.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
21. května 2012

vytisknout  e-mailem