Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Zakládal si různé účty, teď mu hrozí pobyt za mřížemi

JESENICKO - Muž si v průběhu roku 2022 založil na svoji osobu několik bankovních účtů, přes které tzv. protekl téměř milion korun. 

Jeseničtí kriminalisté zahájili trestní stíhání 32letého muže z Jesenicka, kterého obvinili ze spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.

Kriminalisté jej viní z toho, že měl umožnit dosud neznámému pachateli zastřít původ finančních prostředků, které měly být získány podvodným jednáním. Muž si v průběhu roku 2022 založil na svoji osobu několik bankovních účtů, přičemž veškeré přístupové údaje k těmto účtům předával osobě, se kterou si dopisoval prostřednictvím aplikace Messenger a o tyto účty ani příchozí platby se už více nezajímal. Dosud neznámý pachatel tak účty využíval pro svoji kriminální činnost, jelikož si na účty nechával posílat peníze od osob, které svým jednáním podvedl.

Kriminalisté zjistili, že veškeré takto získané peníze byly následně přeposílány na další mnohdy nedohledatelné účty, přičemž se podařilo prokázat, že přes tyto účty měl takzvaně protéct téměř 1 milion korun. Pravděpodobným důvodem mužova jednání mohla být finanční motivace, avšak tímto jednáním si přišel pouze na pár tisíc korun.

Obviněnému za tento přečin v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Apelujeme na všechny občany, aby nikomu nesdělovali přihlašovací údaje ke svým bankovním účtům. Za touto žádostí se vždy skrývá něco nekalého. Bankovní účty jsou evidované na jméno a v případě, že je váš účet zneužit k trestné činnosti, hrozí i vám trestní stíhání, jelikož trestní zákoník pamatuje i na nedbalostí trestné činy.

prap. Mgr. Ivana Skoupilová
22. března 2024

vytisknout  e-mailem