Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zákaz prodeje na trzích

V souvislosti s opakujícím porušením usnesení vlády č. 217/2021, o přijetí krizového opatření, který zakazuje prodej na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách, pražská policie upozorňuje občany, že nebude ani o následujícím víkendu tolerovat jakékoliv porušení těchto opatření. 

Uvedený zákaz prodeje vychází z potřeby zásadního snížení mobility a setkávání osob z důvodu akutní potřeby reagovat na rozšíření nákazy onemocnění Covid-19. Zároveň je tento zákaz konkretizován tak, že i přes skutečnost, že se jedná často o prostory pod širým nebem, jde o místa, kde se často na malém a omezeném prostoru potkává řada lidí. Tito lidé jinak spolu nepřichází do styku, a takové prostředí podporuje další šíření nemoci.

§ 18 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání stanoví, že obec může vydat tržní řád formou nařízení obce a vymezit místa pro nabídku a prodej zboží a pro nabídku a poskytování služeb mimo provozovnu určenou k tomuto účelu rozhodnutím, opatřením nebo jiným úkonem vyžadovaným stavebním zákonem. Živnostenský zákon výslovně uvádí, že těmito místy jsou tržnice a tržiště. Usnesení vlády č. 217/2021 tedy uvádí pro zákaz prodeje pojmy, které jsou dány živnostenským zákonem.

Z tohoto jednoznačně vyplývá, že povinnost zákazu prodeje na tržištích a v tržnicích, uložená usnesením vlády č. 217/2021, není nijak omezena, natož vyloučena tím, že provozovatel označuje místo prodeje jako „trh“.  Majitelé či provozovatelé tzv. bleších trhů jsou tedy taktéž povinni dodržovat krizové opatření vlády.

Zároveň si dovolujeme upozornit návštěvníky těchto trhů, že podle usnesení vlády č. 216/2021, o přijetí krizového opatření, jsou cesty za účelem nákupu zboží a služeb povoleny pouze v rámci okresu, kde má daná osoba místo trvalého pobytu nebo bydliště. Osoby s místem trvalého pobytu nebo bydlištěm mimo území hl. m. Prahy se vstupem na území hl. m. Prahy za účelem návštěvy trhu mohou dopustit porušení tohoto krizového opatření.  

Policie České republiky žádá veřejnost, aby shora uvedená krizová opatření respektovala.

mjr. Eva Kropáčová
12. 3. 2021

vytisknout  e-mailem