Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zajišťování výnosů z trestné činnosti

V roce 2013 se nám podařilo zajistit majetek ve výši nad 8500 milionů korun, nejvíce od roku 2004. 

Zajišťování výnosů z trestné činnosti se řadí mezi priority Policie ČR. V roce 2013 se nám podařilo zajistit majetek ve výši 8501 milionů korun, což je nejvíce od roku 2004. Jde o nárůst o 45 procent ve srovnání se zatím nejlepším výsledkem z roku 2012 (tehdy jsme zajistili majetek v hodnotě 5839 milionů Kč).
 
Největší objem zajištěného majetku v roce 2013 zajistili policisté z celorepublikového Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality SKPV (dále jen ÚOKFK) - celkem 5 398 milionů korun, což je 63 procenta z celkového objemu zajištěných hodnot Policií ČR. Výslednost krajských ředitelství policie se od roku 2011 pohybuje ve výši kolem dvou miliard korun. V roce 2013 překročily zmíněnou dvoumiliardovou hranici hned čtyři kraje: Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Krajské ředitelství policie Středočeského kraje, Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje a Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje.
 
Problematika výnosů z trestné činnosti je základem moderní prevence závažné kriminality. "V drtivé většině spáchaných trestných činů je motivem pachatele právě snaha získat majetkový prospěch. Současně se jedná o jeden z efektivních nástrojů v boji proti organizovanému zločinu. Od roku 2011 se daří zajišťovat čím dál větší množství majetku i u velkých kauz, a to nejenom na ÚOKFK, ale i ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu)," přiblížil náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. Václav Kučera
 
V roce 2013 jsme dosáhli prozatím nejlepšího výsledku také v poměru mezi celkovou způsobenou škodou u nových případů a celkově zajištěnými hodnotami u všech probíhajících trestních řízení, a to 26,7 procenta. Například v letech 2004 až 2010 byl tento poměr pouze v rozmezí od 3 do 7 procent vykazované škody.
 
Pozitivní trend je důsledkem několika faktorů:
  • nastavený systém a struktura pracovníků, kteří se specializují na finanční šetření v rámci celé policie,
  • stálost personálního obsazení,
  • instruktážně metodická zaměstnání a pravidelná školení pracovišť specializovaných na finanční šetření,
  • podpora dané problematiky ze strany Nejvyššího státního zastupitelství (vznik a vedení neformální sítě státních zástupců).
Za nastavení systému finančního šetření, vedení statistik v rámci trestního řízení a kvalitní programy a informační systémy, které se k této problematice váží, si Policie ČR vysloužila uznání od Rady Evropské unie. Jako úspěšný Rada EU hodnotila i systém školení, spolupráce mezi jednotlivými orgány veřejné moci a celkové nastavení koncepce finančního šetření. 
 
Předpokládáme však, že pokud nedojde ke změně legislativy (např. v oblasti civilní konfiskace, zavedení centrálního registru účtů, zrušení anonymních akcií), bude množství zajištěného majetku spíše klesat. Pachatelé trestné činnosti už totiž zaznamenali velkou aktivitu orgánů činných v trestním řízení v této oblasti a je proto pro nás stále komplikovanější dohledat majetek, který by bylo možné za současné legislativy zajistit.
 
 
20. ledna 2014, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem