Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zajištění preparovaných zvířat chráněných CITES

Při domovní prohlídce našli kriminalisté tygří kůži a vycpaniny varana i mořských želv přísně chráněných úmluvou CITES.  

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) provedli na začátku prosince 2015 domovní prohlídku rodinného domku v obci Rájec – Jestřebí na Blanensku. Ta byla nařízena v souvislosti s prověřováním případu, který se týká veřejných zakázek. V rámci domovní prohlídky kriminalisté mj. zajistili tři preparovaná zvířata a tygří kůži s hlavou.

Vzhledem k tomu, že zajištěné věci spadají pod mezinárodní úmluvu CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), došlo k vyrozumění České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která se případem začala zabývat.

Inspekci byly předány dvě vypreparované mořské želvy karety obrovské, jedna tygří kůže s hlavou a jedna vycpanina varana stepního. Všechny tyto druhy jsou chráněny úmluvou CITES. Mořské želvy a tygr jsou přitom druhy přímo ohrožené vyhubením, patří tedy do nejpřísněji chráněné kategorie CITES.

„Vlastník zatím nedoložil k exemplářům žádné doklady a policii ani řádně neobjasnil, kde a jak věci získal. Dotyčného jsme vyzvali k prokázání původu exemplářů. Pokud jejich nabytí nebude věrohodně doloženo, zahájí inspekce řízení o zabavení,“ uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss. 

Kareta obrovská je kriticky ohrožena v důsledku znečištění oceánů a nadměrného rybolovu, protože se často zamotává do rybářských sítí. Je lovena i pro obchod se suvenýry (vycpaniny, želvovina) a její vejce jsou v mnoha zemích pochoutkou. Počty těchto želv neustále klesají.  „Také populace tygrů se za posledních 100 let zmenšila o 90 procent. Dnes už žije v přírodě jen zhruba 3500 tygrů a jejich stav je kritický. Hlavním důvodem úbytku těchto šelem je pytlačení pro kůže a tygří kosti,“ uvedla Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí.

Fotografie zajištěných preparovaných zvířat naleznete pod tímto článkem.


pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej                                         Mgr. Bc. Radka Burketová
ÚOKFK SKPV                                                                      ČIŽP  
16. prosince 2015

Odkazy do noveho okna

karety, tygří kůže, varan

karety, tygří kůže, varan 

Detailní náhled

tygří kůže s hlavou

tygří kůže s hlavou 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem