Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Buďte vidět - přežijete!

„Vidět a být viděn“ je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti a v noci platí dvojnásob. Řidiči, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě. 

Ze statistických přehledů vyplývá, že za období leden – říjen 2013 šetřili policisté na území hl. m. Prahy celkem 15 232 nehod. Při těchto nehodách bylo 26 osob usmrceno, 193 osob bylo těžce zraněno a 1758 bylo zraněno lehce. Policisté odhadli hmotnou škodu vzniklou při nehodách na 931 mil. Kč. Ve sledovaném období došlo k 387 nehodám, kdy byl účastník pod vlivem alkoholu. Při těchto nehodách byla usmrcena 1 osoba. Ve srovnání s rokem 2012 eviduje policie o 11 nehod méně. Více jak polovinu dopravních nehod měli na svědomí řidiči, kteří požili před jízdou alkohol, v 16 případech hrály prim drogy.
 
Mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu patří bezpochyby chodci. V období leden – říjen 2013, došlo na území Prahy celkem k 495 nehodám, které končily srážkou s chodcem. Při těchto nehodách bylo usmrceno 14 osob, 92 osob bylo těžce zraněno a 375 bylo zraněno lehce. Pokles jsme zaznamenali u počtu dopravních nehod končících srážkou s dětmi a to o 10 nehod, tj. o 13,9 %. Naopak v počtu usmrcených osob u nehod končících srážkou s chodcem evidujeme nárůst oproti roku 2012 o 5 osob, u nehod s účastí dětí evidujeme nárůst o jednu usmrcenou osobu. Srážkou s dítětem skončilo 62 dopravních nehod.
 
„Vidět a být viděn“ je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti a v noci platí dvojnásob. Řidiči, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě.
 
Jako nejúčinnější prevenci nehod chodců považují policisté výchovu k obezřetnosti a rozvaze při pohybu v silničním provozu a respektování pravidel přednosti tramvají před chodci. Viditelnost chodců lze zvýšit pomocí vhodně zvoleného oblečení, nášivek a doplňků z fluorescenčních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Reflexní materiály výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Člověk oblečený do oděvu s reflexními prvky je pro řidiče viditelný již na 200 metrů. Oproti tomu bílá barva je pak vidět na 3x kratší vzdálenost a tmavá barva dokonce ještě na 10x kratší vzdálenost. Přičemž právě vzdálenost vozidla od chodce je tím rozhodujícím kritériem, které ovlivní rozhodování i reakce řidiče.
 
  
 
Podle tabulky můžeme vidět, že pokud máme tmavé oblečení, jsme vidět na pouhých 18 metrů, červené oblečení na 24 metrů, žluté oblečení na 37 metrů a u bílého oblečení jsme vidět na 55 metrů. Pokud na sobě budeme mít nějaký reflexní prvek, budeme vidět až na 200 metrů. Následná přímka nám ukazuje, jak zareaguje řidič od okamžiku, kdy zahlédne chodce do okamžiku dokončení úhybného manévru.
 
 
Závěrem si můžeme připomenout tři základní rady pro zvýšení viditelnosti:
  • Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, budete dobře vidět za světla i za tmy
  • Reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a jízdní kolo).
  • Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.
 
Reflexní a fluorescentní předměty nejsou drahé. Například nejrůznější nášivky, nažehlovací obrázky, samolepky, přívěšky, pásky na ruce a jiné, můžete zakoupit například v obchodech se sportovním vybavením nebo v galanteriích.
 
 
nprap. Bc. Petra Literová

vytisknout  e-mailem