Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Záhadné zabití kozy i kohouta

ORLICKOÚSTECKO - Případ, který se na samotném počátku „tvářil“ dost podivně, rozplétali kolegové z České Třebové. Na policisty se obrátila žena, že ji ve středu během dne telefonicky oznámil soused: „Zabil jsem vám kohouta.“ a zavěsil. Ženě hovor připadal podivný, v ten moment měla za „podivína“ i souseda, ale když přišla domů, našla na zahradě oškubaného kohouta bez hlavy a o několik metrů dál i mrtvou kozu. Mačeta a kabát pořád byly na zahradě, což mohlo vyvolat obavy, že by se mohl pachatel vrátit, proto zavolala na linku 158. 

Že jde o sousedovy věci, to bezpečně poznala a vůbec nechápala, proč takto jednal. V ten den se policisté na souseda nedozvonili, zkontaktovat ho se nám podařilo až ve čtvrtek, kdy se vše vysvětlilo. Nešlo o žádné vyhrožování a demonstraci násilí. Rodiny mezi sebou nemají oplocení, soused se běžně se svolením majitelky chodil s dětmi dívat na zvířátka, to uděl i v předchozí den, jenže poklidná návštěva zvířátek se změnila v nepříjemný zážitek. Kohout se nejspíš rozhodl své území bránit, syčel a na „nezvané“ hosty útočil. Pán samozřejmě děti bránil, kohouta silou rukou odhodil, jenže ten upadl a začal se klepat. Aby malé děti viděly umírat kohouta, to v žádném případě nechtěl, nechtěl mu ani ublížit, jenže to se stalo. Děti hned odvedl a vrátil se zpět. Aby zvíře netrpělo, vzal nůž a jeho trápení ukončil. Když už byl na jejich pozemku s nožem v ruce, vzpomněl si, že příteli majitelky nedávno slíbil pomoc spočívající v zabití kozy. V minulosti už sousedům na jejich vyžádání jiná zvířata zabíjel, tak svůj slib splnil i tentokrát. To že na pozemku zapomněl krvavý nůž i oblečení, tím skutečně nikoho vystrašit nechtěl. Když zjistil, že jde o nedorozumění a kozu majitelka v říjnu zabíjet nechtěla (to byl plán na pozdější dobu), ihned nabídl náhradu škody buď ve financích, nebo pořízením nového zvířete. Že se sousedé opravdu jen špatně pochopili a jejich vztahy jsou jinak přátelské, to umocňuje i tvrzení, že s majitelkou se domlouvá i na opravě domu.

Jak to bylo s domluvou o zabití kozy, to nám ještě bude vysvětlovat i zmíněný přítel majitelky. Chybná komunikace a nešťastná rána zapříčinila předčasnou smrt dvou zvířat, což samozřejmě podezřelého mrzí víc, než podezření z přestupku, ze kterého se nyní zodpovídá.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
8. října 2021

vytisknout  e-mailem