Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zadržených kapsářů jako máku

V průběhu minulého týdne zadrželi kriminalisté z prvního policejního obvodu, takzvaného kapsa týmu, celkem deset kapsářek přímo při krádeži. Všechny skončily v cele, některé dokonce s návrhem na vazbu. 

Poslední čtveřici kapsářek zadrželi kriminalisté 7. oddělení prvního policejního obvodu v průběhu posledního víkendu. Konkrétně v sobotu zadrželi dvě Bulharky ve věku 20 a 24 let v jednom z nákupních center na Náměstí republiky, další dvě, opět Bulharky (25, 27) v neděli na Pražském hradě. V nákupním centru chtěly kapsářky využít nepozornosti zákazníka, který se více než svým osobním věcem věnoval nabízenému sortimentu, na Pražském hradě si nenechavé ženy vybraly za cíl turistku uchvácenou tamními památkami. V obou případech zajímaly kapsářky lehce zpeněžitelné věci v podobě mobilních telefonů, či peněženek. Při obdobných situacích zadrželi počátkem minulého týdne kriminalisté i dalších šest, tentokrát česky hovořících kapsářek, u kterých stojí za zmínku skutečnost, že za krádežemi dojížděly z měst a obcí v okolí metropole. Všech deset zadržených skončilo na policejní služebně pro trestný čin krádež, některé navíc pro maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, neboť měly pravomocným rozsudkem soudu zakázán pobyt na území hlavního města. Všem podezřelým, nebo obviněným nyní hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Každá z těchto zadržených má v „oboru kapesních krádeží“ poměrně obsáhlou trestní minulost.
Za zmínku stojí popis možných způsobů kapesních krádeží, které kapsáři/ky při svých nekalostech používají.
První z těchto metod je klasická kapesní krádež. Při té se pachatel v davu natlačí na vytipovanou oběť a prohledá jí kapsy oděvu, potažmo příruční zavazadlo. K tomuto druhu krádeží využívají kapsáři skrumáží v prostředcích hromadné dopravy, nebo davu turistů obdivujících památky.
Druhým typem kapsářů jsou takzvané osahávačky. Tyto ženy si za svou oběť vybírají téměř výhradně podnapilé muže, kterým ve večerních až nočních hodinách na oko nabízí sexuální služby. Při tom poškozeného osahávají, kdy nezapomenou prohledat obsah, pokud možno všech jeho kapes.
Nesmíme ale zapomenout na případy krádeží odložených věcí. K těm dochází jednak v provozovnách rychlých občerstvení, nebo restauracích, ale také například v různých klubech, či diskotékách. Prostě všude, kde se věnujeme více cíli, pro který jsme na dané místo přišli, než svým osobním věcem. Pro kapsáře už je potom jednoduché „nakouknout“ do kabelky, která je zavěšena přes opěradlo židle za našimi zády.
Při všech těchto způsobech pracují kapsáři ve vícečlenných týmech, kdy jeden krade, a ostatní hlídají okolí, nebo sami vytváří umělý dav.
Jedinou radou k tomu, abychom se nestali obětí je, být obezřetný a dávat si pozor na obsah svých kapes, či kabelek, a nedat tak kapsářům šanci.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 21. 1. 2014

vytisknout  e-mailem