Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zadržení pachatelů trestné činnosti krádeží na seniorech

KRAJ: Krátce po spáchání trestného činu byli dne 12. října 2016 zadrženi 3 pachatelé. Jednalo se o dvě ženy a jednoho muže, kteří společně páchali trestnou činnost na seniorech. 

Pod záminkou vrácení přeplatku za elektřinu, zazvonily ženy na zvonek 90-ti letého seniora z Kolína. Ten jim otevřel, pustil je do domu, a když ho ženy požádaly o rozměnění peněz, aby mu přeplatek za elektřinu mohly vrátit, senior peníze ženám rozměnil. Takto jim nevědomky ukázal, kde své finanční úspory schovává. Ženy posléze využily jeho nepozornosti a špatné pohyblivosti a z komody mu odcizily hotovost ve výši necelých 44.000 Kč. Z domu následně vyběhly do přistaveného vozidla, kde na ně již čekal jejich komplic.

Po zadržení pachatelů středočeští kriminalisté zjistili, že muž je recidivista, který se podobných případů dopouštěl již v minulosti. Za tuto trestnou činnost byl několikrát pravomocně odsouzen. V době spáchání výše uvedeného skutku měl přerušený výkon trestu ze zdravotních důvodů, přesto však seniory dále okrádal.

Vyšetřovatel nyní zahájil jeho trestní stíhání pro spáchání celkem tří skutků, jimiž se dopustil přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, přičemž jen v období od září do října letošního roku připravil seniory ve Středočeském kraji o více než 200.000,- Kč. Obdobnou trestnou činnost muž páchal v Kolíně,  Kralupech nad Vltavou, Benešově, ale i na území Královehradeckého kraje. V nejbližší době bude obviněnému muži jeho trestní stíhání rozšířeno o další dva skutky, kdy naplnil skutkovou podstatu přečinů krádeže a porušování domovní svobody a způsobil tak škodu ve výši 70.000,- Kč, za což pachateli hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

Ze strany policejního orgánu byl okresnímu státnímu zástupci podán podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který jej akceptoval, avšak rozhodnutím Okresního soudu v Kolíně nebyl návrh přijat a obviněný je tudíž stíhán na svobodě. 

Proti oběma zadrženým ženám bylo taktéž zahájeno trestní stíhání, a to pro spáchání přečinu krádeže. Jedna z žen je stíhána na svobodě, druhá z žen je stíhána vazebně, neboť se jedná o recidivistku, u které je obava, že by území České republiky mohla opustit, jelikož je občankou jiného státu.

 

V souvislosti s výše uvedeným případem bychom chtěli všechny starší občany varovat před podobnými praktikami, které používají podvodníci, aby se dostali k jejich penězům.

Je tedy dobré dodržovat následující doporučení:

·     Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.

·     Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

·     Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si osobu za dveřmi prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené.

·     Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.

·     Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.

·     Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.

·     Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů např. k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.  

·     Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Většina institucí a nevládních organizací, která poskytuje pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.

por. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
25. října 2016

vytisknout  e-mailem