Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zadržení dvou „skimmerů“

Policisté zadrželi dva muže těsně po tom, co do bankomatu nainstalovali skimmovací zařízení. 

Pražští kriminalisté v minulých dnech zaznamenali nový způsob skimmingu a zadrželi dva muže, krátce po instalaci zařízení do bankomatu v Táboritské ulici v Praze 3.

Divného chování dvou mužů u bankomatu v noci 12. dubna si všiml pozorný oznamovatel a zavolal to na linku 158. Na místo vyrazily nejbližší policejní hlídky, které nedaleko bankomatu zadržely dva podezřelé cizince. Ti již z místa odcházeli a jak se později podařilo zjistit, úspěšně do bankomatu nainstalovali skimmovací zařízení. U zadržených mužů pak policisté zajistili i celou řadu přípravků k páchání této trestné činnosti a vysílačky.

Oba jednačtyřicetiletí muži skončili na policejní služebně, kde se ke skimmování přiznali. Kriminalisté s nimi zahájili trestní stíhání pro trestný čin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi. Zároveň podali podnět na jejich vzetí do vazby.

Pro kriminalisty bylo překvapením, že muži použili do této doby neznámý způsob skimmování. Jednalo se o zařízení, které se nedá téměř odhalit, protože se vkládá přímo do útrob bankomatu místem, kterým se vsouvá platební karta. Kamera ke snímání zadávaného PINu byla vložena do osvětlení bankomatu a dokonce napojena na elektrickou energii z něj. Nebylo tedy již potřeba externí zdroj, jako v klasických případech. Na místo k napadenému bankomatu se dostavil i technik od banky a ani on nepoznal, že je v bankomatu skimmovací zařízení nainstalováno.

Obranou proti tomuto skimmingu ze strany klientů je, aby při zadávání PINu důsledně kryli ruku, kterou kód zadávají, a nebylo vidět, jaká čísla na klávesnici vyťukávají. Pak skimmeři nemají šanci, protože jim chybí PIN, bez kterého jsou údaje načtené z karty bezcenné, a vy nepřijdete o peníze. Druhý způsob jak se bránit, je použít bezkontaktní způsob výběru peněz, kdy se karta do bankomatu nemusí vkládat a pouze se k němu přiloží. V tomto případě pachatelé nedokáží načíst údaje z karty a vy opět o své peníze nepřijdete. .

por. Bc. Jan Daněk – 1. 5. 2019

vytisknout  e-mailem