Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zadržení dalších dvou hledaných osob

Příkladná spolupráce národních jednotek cíleného pátrání ENFAST. 

V minulých dnech jsme vydali tiskovou zprávu  k několika úspěšným akcím policistů z odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR. Jednalo se o šest, v poměrně krátké době, zadržených hledaných osob. Během uplynulých dvou dnů se policistům podařilo zadržet další dvě osoby, které se vyhýbaly nástupu výkonu trestu odnětí svobody.

Policisté z odboru pátrání ÚSKPV Policejního prezidia ČR ve spolupráci s policisty odboru obecné kriminality Územního odboru Břeclav pátrali po 48 letém muži, na kterého vydal Krajský soud v Brně příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Hledaný muž si měl odsedět ve věznici 12 a půl roku odnětí svobody za spáchání trestného činu podvodu. Policisté zjistili, že by se odsouzený mohl skrývat na Slovensku, proto byl vydán Evropský zatýkací rozkaz a policejní pátrači České republiky se zkontaktovali s kolegy z národní jednotky ENFAST na Slovensku. Těm zároveň předali operativní informace k hledanému a díky velmi úzké spolupráci obou národních jednotek a zejména rychlé výměně informací k možnému výskytu hledané osoby, byl potvrzen pobyt muže v okolí Bratislavy. Následně v pondělí 25. července 2016 provedly specializované útvary Prezídia Policajného zboru Slovenské republiky zákrok, při kterém hledaného muže zadržely v jednom z bratislavských hotelů. Zadržený je nyní na Slovensku v policejní cele a krajský prokurátor rozhoduje o uvalení vydávací vazby. Tiskovou zprávu slovenských kolegů naleznete ZDE.

Hned následující den, v úterý 26. července 2016, byl zadržen druhý zmiňovaný a to 42letý muž, na kterého vydal Městský soud v Praze příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Policisté cíleného pátrání muže zadrželi na jedné z čerpacích stanic v Praze. Hledaný byl v roce 2014 odsouzen k pěti a půl letům odnětí svobody za trestný čin zpronevěry, kdy měl v souvislosti s realitní činností své společnosti obdržet do úschovy platby od klientů v částce přesahující 11 milionů korun, přičemž tyto do úschovy získané peníze po následném splnění smluvních podmínek klientů do současné doby nevyplatil prodávajícím ani nevrátil kupujícím.

Je na místě zmínit i meziroční statistiku zadržených osob právě policisty z odboru pátrání ÚSKPV Policejního prezidia ČR. Za prvních šest měsíců roku 2016 policisté zadrželi v České republice 21 hledaných osob a v zahraničí bylo v rámci spolupráce ENFAST zadrženo 14 osob. Ve stejném období roku 2015 to bylo 25 osob zadržených v České republice a 3 osoby v zahraničí.

Policejní prezident genmjr. Tomáš TUHÝ k úspěchům národní jednotky ENFAST České republiky uvedl: „Meziroční nárůst zadržených osob v zahraničí je dokladem toho, že Evropská síť národních jednotek cíleného pátrání ENFAST má opravdu smysl a přímá spolupráce těchto jednotek je velice přínosná.“

27. červenec 2016
por. Bc. Markéta JANOVSKÁ
tisková mluvčí Policejní prezidium ČR
 

vytisknout  e-mailem