Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Žádost týkající se závěrů Generální inspekce bezpečnostních sborů

Žadatel se domáhá informace dle zákona č. 106/1999 Sb. 


Dle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, se žadatel dotazuje na následující inforamcí: 

1) Jaké podezření bylo základem pro šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů, vyplývající ze spisové dokumentace trestního řízení na základě záznamu o zahájení úkonů trestního řízení?

2) Co je důvodem závěru policejního orgánu Generální inspekce bezpečnostních sborů, že jednání příslušníků Policie České republiky, služebně zařazených na Krajském ředitelství policie Karlovarského kraje, Územním odboru v Sokolově, Obvodním oddělené policie Habartov lze kvalifikovat jako kázeňský přestupek podle ustanovení § 50 odst. 1,2, písmeno b) zák. č. 361/2003 Sb.?

3) Žádám o sdělení podstaty skutku, bez podmínky uvedení osobních údajů.

Povinný subjekt Vám sděluje následujcí:

1) Policejní orgán Generální inspekce bezpečnostních sborů v Karlových Varech dne 5. 10. 2017 obdržel písemný podnět k prošetření postupu Policie České republiky, ve věci úmrtí osoby, Vámi sepsaný s hlavičkou Krajské kontrolní komise Karlovarského kraje. S ohledem na uvedené informace v zaslaném podání provedl policejní orgán Generální inspekce bezpečnostních sborů nezbytná šetření podle ustanovení § 158 odstavec 1 trestního řádu.

2) Policejní orgán Generální inspekce bezpečnostních sborů na podkladě shromážděného spisového materiálu shledal možné protiprávní jednání ze strany zasahujících příslušníků Policie České republiky a ve věci vydal dne 10. 1. 2018 záznam o zahájení úkonů v trestním řízení ve smyslu § 158 odstavec 3 trestního řádu, pro možné podezření ze spáchání přečinu Maření úkolu úřední osoby z nedbalosti podle ustanovení § 330 odstavec 1 trestního zákoníku.

V rámci následného prověřování na podkladě shromážděného spisového materiálu policejní orgán Generální inspekce bezpečnostních sborů konstatoval, že není pochyb o tom, že příslušníci Policie České republiky, služebně zařazeni na Krajském ředitelství policie Karlovarského kraje, Územním odboru v Sokolově – Obvodním oddělení Habartov, byli v době řádného výkonu služby dne 3. 10. 2017 v postavení úřední osoby podle ustanovení § 127 odstavec 1, písmeno e) trestního zákoníku a v době řešení události oznámené manželkou pana xx vykonávali svou pravomoc. Oznámením události a následným řešením situace na místě bezesporu plnili úkoly Policie České republiky, ve smyslu ustanovení § 2 zákona č. 273/2008 Sb. O Policii České republiky. Policejní orgán Generální inspekce bezpečnostních sborů vnímá, že úkolem policie je ochrana života a zdraví, byť u případů vyhrožujících sebevraždou nelze jednoznačně posoudit míru ohrožení a stanovit jednotný postup ve věci. Z provedeného šetření policejního orgánu Generální inspekce bezpečnostních sborů zejména z podání vysvětlení daných policistů bylo zjištěno, že na základě vnímaných skutečností, zejména komunikace s panem xx situaci vyhodnotili tak, že na místo nepožadovali žádný lékařský personál. Tuto možnost panu xx nabízeli, ale tento ji odmítal. Dále neshledali důvody k omezení osobní svobody pana xx z důvodu jeho bezprostředního ohrožení života. V tomto ohledu však policejní orgán Generální inspekce bezpečnostních sborů konstatuje, že i přes odpor (nesouhlas) pana xx měli na místo přivolat minimálně lékaře k posouzení jeho zdravotního stavu.

3) V rámci provedeného prověřování bylo zjištěno, že ve věci nejde o podezření z trestného činu Maření úkolu úřední osoby z nedbalosti podle ustanovení § 330 odstavec 1 trestního zákoníku, ale předmětné jednání příslušníků Policie České republiky by bylo možné posoudit příslušným služebním funkcionářem jako kázeňský přestupek podle § 50 odstavec 1, 2 písmeno b) zákona číslo 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, kdy mohlo dojít k porušení ustanovení § 46 odstavec 1 zákona číslo 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, konkrétně spatřované v povinnosti dodržovat služební kázeň podle ustanovení § 45 odstavec 1, písmeno a) zákona číslo 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Vzhledem k uvedeným skutečnostem policejní orgán Generální inspekce bezpečnostních sborů podle ustanovení § 159a odstavec 1, písmeno b) trestního řádu věc odevzdal ke kázeňskému projednání.

zveřejnila: mjr. Mgr. Kateřina Böhmová

vytisknout  e-mailem