Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Žádost ohledně postupu a řešení přestupku

Žadatel se domáhá informace dle zákona 106/1999 Sb. 

Dne 21. února 2018 jste zaslal přes e-podatelnu žádost na Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje o poskytnutí informace dle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, kde žádáte informace: „Dne 26. 10. 2016, došlo k dopravní nehodě evidované u vás pod č. j. :KRPK-84163/PŘ-2016-190906.
1. Jakým způsobem bylo řešeno jednání řidiče vozidla Mercedes s návěsem, kdy řidič podle dokumentace dopravní nehody najel minimálně návěsem na ostrůvek tvořený dopravní značkou V13a  a krátil si tak cestu křižovatkou nesprávným způsobem jízdy který je zakázán.
2. Žádám odůvodnění vašeho postupu při řešení tohoto dopravního přestupku.“

Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje jako povinný subjekt Vám sděluje že, pokud Váš dotaz zobecníme, jakým způsobem řeší policie přestupky v dopravě a jaký je postup řešení dopravního přestupku, mohu vám sdělit následující informace:

Obecný postup  je popsán v ustanovení § 58 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích. Zákon byl platný v době, kdy byly popisované události Policií ČR šetřeny.    

Odstavec první uvedeného ustanovení zákona uvádí: „Orgány Policie České republiky, Vojenské policie (dále jen „orgán policie“), státní orgány a orgány obce oznamují příslušným správním orgánům přestupky, o nichž se dozví, nejsou-li samy příslušné k jejich projednávání. V oznámení uvedou zejména, který přestupek je ve skutku spatřován, důkazní prostředky, které jsou jim známy a které prokazují, že jde o přestupek a že byl spáchán určitou osobou, je-li známa.“
 
Odstavec druhý uvedeného ustanovení zákona uvádí: „Oznamuje-li přestupky příslušným správním orgánům orgán policie a jedná-li se o přestupky d) proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, učiní orgán policie nezbytná šetření ke zjištění osoby podezřelé ze spáchání přestupku a k zajištění důkazních prostředků nezbytných pro pozdější dokazování před správním orgánem. O zjištěných skutečnostech sepíše orgán policie úřední záznam, který přiloží k oznámení. Oznámení učiní orgán policie nejpozději do třiceti dnů ode dne, kdy se o přestupku dozví.“

S ohledem na Váš dotaz, kde uvádíte konkrétní číslo jednací přestupkového případu a registrační značku vozidla, musím konstatovat, že jsme povinni dbát ochrany před neoprávněným zasahováním do soukromého a osobního života subjektu údajů a zachovávat mlčenlivost v souladu s § 10 a § 15 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

zpracovala: mjr. Mgr. Kateřina Böhmová

vytisknout  e-mailem