Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Žádost o poskytnutí informace v souladu se zákonem č. 106/1999 Sb.

MOST - Požadavek k poskytnutí informací k událostem z 17.11.2008 v Janově 

 V souvislosti s Vaší žádostí o poskytnutí informací k události ze dne 17. listopadu 2008 v Litvínově a v souladu se zákonem č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím byla žádost posouzena ve smyslu § 14 uvedeného zákona a podle § 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb. podáváme následující informaci ve formě odpovědí na jednotlivé otázky:

Otázka:
Probíhá stále vyšetřování tohoto incidentu a jaké kroky podnikl Váš úřad ve vyšetřování, aby našel pachatele zapojené do tohoto incidentu?

Odpověď:
Územní odbor služby kriminální policie a vyšetřování v Mostě nadále provádí vyšetřování incidentu z 17. listopadu 2008 a to na základě vlastního šetření, podnětů občanů, médií, občanských sdružení. Vyšetřování probíhalo dle zákonných norem ve smyslu listinných a svědeckých důkazů, fotodokumentací, video souborů.

Otázka:
Byli v průběhu vyšetřování identifikováni podezřelí?

Odpověď:
V průběhu vyšetřování událostí  ze 17. listopadu 2008 Policie ČR podezřelé identifikovala.

Otázka:
Byl někdo obviněn z účasti na tomto incidentu a jaká obvinění byla vznesena proti této osobě?

Odpověď:
V souvislosti s událostmi dne 17. listopadu 2008 v Janově Policie ČR v Mostě obvinila celkem tři osoby z trestných činů  výtržnictví a  hanobení rasy, národa a přesvědčení. Policie též zahájila trestní  stíhání dalších 16 podezřelých osob z trestných činů útoku na veřejného činitele a výtržnictví. Státní zástupce svým rozhodnutím trestní  stíhání zrušil. Věc byla následně postoupena jako přestupek proti občanskému soužití pověřeným obcím k projednání nebo podle pokynu státního zástupce odložena.
Jedna z podezřelých osob byla prověřována pro podezření z trestného činu výtržnictví a trestného činu hanobení národa, rasy a  přesvědčení. V této věci trestní stíhání nebylo zahájeno, neboť státní zástupce rozhodl o kvalifikaci skutku jako  přestupku proti občanskému soužití. Případ byl následně postoupen přestupkové komisi k projednání.

Otázka:
Byl někdo uznán vinným?
Otázka:
Jaký trest byl uložen?

Odpověď:
Celkem 3 osoby byly předány státnímu zástupci k podání obžaloby, a to 1 osoba pro tr. čin hanobení rasy, národa a přesvědčení a 2 osoby pro tr. čin výtržnictví. Výsledek řízení, tedy zda byly tyto osoby uznány vinnými a zda byl uložen nějaký trest není Policii ČR v Mostě známo.

nprap. Ludmila Světláková

vytisknout  e-mailem