Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb.

Žadatel požadoval informace k evidenci používání operativní techniky 

1. Zda a jakým způsobem je na příslušných pracovištích územních odborů krajského ředitelství policie Severočeského kraje registrováno použití operativní techniky?

2. Jakým způsobem je tato evidence kontrolována ze strany nadřízených pracovníků a jakým způsobem jsou provedena opatření, aby záznamy o použití operativní techniky nebyly dodatečně doplňovány?

 3. Zda pracoviště územního odboru SKPV Děčín spadá pod režim utajovaných skutečností ve smyslu zák. č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných  informací a o bezpečnostní způsobilosti, v platném znění, tzn., zda-li pracoviště územního odboru Děčín je z hlediska utajovaných skutečností posuzováno jako režimové pracoviště a případně v jakém stupni utajení?

 

Žadateli byly poskytnuty následující informace:

K bodům č. 1 a 2:
     Používání operativní techniky – záznamové dokumentační zařízení je prováděno prostřednictvím prostředků skrytého použití, které je evidováno převážně v materiálové třídě 11 jako zpravodajská technika a část dokumentačních prostředků je vedena v evidenci materiálové třídy 22. Oba druhy evidencí jsou zaevidovány jak na specializovaném pracovišti, tak u jednotlivého kompetenta materiálně technického útvaru KŘP Svčk Ústí n.L.
     Používání dokumentačních záznamových prostředků je prováděno na základě požadavků pracovníků kriminální policie z územních odborů KŘP Svčk, pracovníků kriminální policie KŘP Svčk a ostatních kompetentních zadavatelů. Požadavky jsou přijaty specializovaným pracovištěm po předchozím povolení státního zástupce dle § 158d odst. 2, 3 trestního řádu.
     Pracovníci specializovaného pracoviště se ve své činnosti při provádění dokumentace řídí interními normativními akty, které přesně vymezují podmínky a postupy při provádění dokumentace a to závazným pokynem PP č. 199/2008 ze dne 30. prosince 2008 o používání technických dokumentačních prostředků a závazným pokynem PP č. 210 ze dne 30. prosince 2008, kterým se upravuje postup specializovaných pracovišť při používání operativně pátracích prostředků sledování osob a věcí v návaznosti na závazný pokyn PP č. 41 ze dne 20. března 2009, kterým se mění závazný pokyn PP č. 210/2008, kterým se upravuje postup specializovaných pracovišť při používání operativně pátracího prostředku sledování osob a věcí, kde v článku 22 odst. 2, písmena h) je upraven popis evidence pořízené obrazové či zvukové dokumentace.  Pořízená dokumentace je vedena ve stupni utajení „VYHRAZENÉ“případně „DŮVĚRNÉ“.
     Archivace pořízení obrazové dokumentace je prováděna zvlášť určeným pracovníkem specializovaného pracoviště, přesně v souladu s rozkazem ředitele ÚZČ PP ČR č. 21 z roku 2002, kterým se vydává metodický pokyn ředitele ÚZČ PP ČR, kterým se upravuje postup, pořizování a archivace obrazových, zvukových, nebo jiných obdobných záznamů při provádění sledování osob a věcí podle § 158d trestního řádu k jejich použití jako důkazního prostředku. 
     Vlastní zpracování pořízené obrazové dokumentace je prováděno na zvlášť odděleném pracovišti, které je součásti specializovaného pracoviště. Zpracování provádí zvlášť k tomu určený odborně erudovaný policista na k tomu speciálně určeném záznamovém zařízení včetně speciálního používání softwaru „PC, který absolutně vylučuje jakoukoliv dodatečnou manipulaci s pořízenou a zpracovanou dokumentací. Pokud je z akce pořízena obrazová nebo obdobná dokumentace, je zaznamenána na zvlášť k tomu určeném médiu. Na tomto médiu je uvedeno, kdy byla dokumentace pořízena, přesný čas, v jakém časovém rozsahu a jakým dokumentačním zařízením byla dokumentace provedena.
     Každý dokumentační prostředek má protokolárně převzatý konkrétní policista specializovaného pracoviště. Dokumentace je archivována 5 let. 
     V případě potřeby a to na základě požadavku státního zastupitelství nebo soudu je konkrétní archivovaná dokumentace zpětně zpracována do požadovaného formátu a dle § 55 prvého odstavce písm. d) trestního řádu formou protokolu poskytována oprávněnému žadateli. 
     Za vlastní pořizování obrazové a obdobné dokumentace v konkrétní akci zodpovídá mimo pořizovatele dokumentace vedoucí pracovní skupiny. Další evidence zpracované dokumentace je prováděna v souladu s již citovaným závazným pokynem PP č. 41 ze dne 20. března 2009 v článku 22 písm. a). Kontrolu provádí již evidované dokumentace vedoucí oddělení specializovaného pracoviště, kterému je služebně zpracovatel dokumentace podřízen.
Kontrolní činnost celého spisového materiálu včetně zpracované dokumentace provádí vedoucí specializovaného pracoviště.


K bodu č. 3:
     Na pracovišti Územního odboru SKPV Děčín z hlediska ochrany utajovaných informací ve smyslu zákona č. 421/2005 Sb., jsou k dispozici dvě samostatné místnosti s režimovým opatřením stupně utajení VYHRAZENÉ.
 

vytisknout  e-mailem