Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb.

ÚSTECKÝ KRAJ - Informace týkající se incidentu na letním táboře v Jiřetíně pod Jedlovou. 

Dotaz:

Žadatel požadoval informace týkající se případu střelby a urážek na letním táboře v Jiřetíně pod Jedlovou v okrese Děčín na začátku srpna 2016.

Konkrétně:

  • Byli identifikováni nějací podezřelí?
  • Byl někdo obviněn z odpovědnosti za tuto událost, jaká obvinění byla vznesena proti jeho osobě?
  • Byla zjištěna potenciální rasová motivace této události a bude / nebo byla brána v úvahu při rozhodování o trestu? S jakým výsledkem?
  • Jaké praktické rady (např. ve formě operativních nařízení), pokud vůbec, jsou k dispozici policii,  státním zástupcům a justičním orgánům, aby jim pomohly při projevech potenciálně rasově motivovaných trestných činů? Můžete nám poskytnout kopii?
  • Mají oběti rasově motivovaných trestných činů obecně právo podle českých zákonů  na bezplatnou právní pomoc (ve formě osvobození od soudních poplatků a jmenování právního zástupce)? V kladném případě - informovaly orgány ve shora uvedeném případě oběť o jejím právu požádat o takovou pomoc?
  • Za jakých podmínek a v jaké fázi procesu může být obětem rasově motivovaného skutku udělen status oběti a má plný a neomezený přístup ke spisu?

 

Odpověď:

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. posoudila Vaší žádost a poskytuje Vám následující informace:

  1. Případ, k němuž došlo začátkem měsíce srpna na letním dětském soustředění pěveckého sboru Čhavorengo v Jiřetíně pod Jedlovou, byl původně řešen jako přestupek proti občanskému soužití. Jako podezřelý z přestupku byl ustanoven 36 letý muž z Děčínska.
    Na základě informací zveřejněných ve sdělovacích prostředcích týkajících se věci incidentů, ke kterým mělo dojít na letním dětském soustředění pěveckého sboru Čhavorengo v Jiřetíně pod Jedlovou, a po prostudování všech dostupných materiálů nařídil ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje plk. Mgr. Jaromír Kníže dne 29. srpna 2016 provedení kontroly postupu policistů v této věci (tiskovou  zprávu k výsledkům provedené kontroly naleznete v příloze).
    V rámci této kontroly nebylo shledáno pochybení policistů při přijetí oznámení ze dne 6. srpna 2016 ani v  postupu při prověřování tohoto oznámení ve dnech 6. a 7. srpna 2016. Kontrolou však bylo zjištěno, že první neohlášený incident ze dne 4. srpna 2016, který byl oznámen dodatečně až dne 6. srpna 2016, nebyl důkladně prošetřen, nebyli ustanoveni přímí svědci tohoto incidentu a nebyly vyslechnuty řádně všechny osoby. Kompletní spisový materiál, který byl zaslán na Městský úřad Varnsdorf, jako správnímu orgánu, byl proto okamžitě vyžádán zpět a předán službě kriminální policie a vyšetřování k došetření a doplnění. 
    Vedoucí Územního odboru Děčín bylo zároveň uloženo vyhodnotit správnost postupu policistů v této věci a v termínu do 30. září 2016 předložit řediteli Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje přijatá opatření. 
    Postupem Policie ČR v této věci se rovněž začala zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů.
  2. V současné době se případem zabývá Služba kriminální policie a vyšetřování územního odboru Děčín, detašované pracoviště Rumburk. Případ je ve fázi šetření dle § 158/1 trestního řádu. Po provedení všech úkonů bude možné stanovit právní kvalifikaci. Obvinění proti konkrétní osobě doposud nebylo vzneseno.
  3. V průběhu šetření policisté zjišťují také motiv protiprávního jednání, prověřují i možnou rasovou motivaci. Budou-li prokázány další skutečnosti umožňující použití kvalifikované skutkové podstaty trestného činu s vyšší trestní sazbou, bude takového institutu využito.
  4. Vzdělávání policistů v této problematice se věnuje Úvar policejního vzdělávání a služební přípravy Policejního prezidia České republiky.
  • Prvotní vzdělávání související s touto problematikou je realizováno pro policisty v průběhu základní odborné přípravy, kde se objevuje v oblastech základních lidských práv, policejní etiky a integrity a modulu extremismu.
  • V rámci dalšího odborného vzdělávání jsou realizovány odborné kurzy zaměřené na terorismus, extremismus a radikalismus, kde je Vámi uváděná problematika integrována do všech uvedených kurzů. Tato problematika se prolíná i realizovanými kurzy multikultury a komunikace, stejně jako vzděláváním v oblasti menšin. Tuto problematiku můžeme nalézt například ve třech částech specializačního kurzu „Výcvik specialistů SKPV na problematiku extremismu“.
  • V poslední rovině je to účast příslušníků Policie České republiky na zahraničním vzdělávání (každoroční kurz zaměřený na problematiku zločinů z nenávisti organizovaný evropskou agenturou pro policejní vzdělávání CEPOL), účast zástupců Policie České republiky na mezinárodních projektech, jejichž výsledky jsou implementovány do policejního vzdělávání.
  • Dále uvádíme, že Policie České republiky spolupracuje na projektu „Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti“, jehož realizátorem je Úřad vlády (Agentura pro sociální začleňování). V rámci tohoto projektu jsou proškolováni policisté v jednotlivých krajích, vzniknou učební a metodické materiály, které budou určeny pro další vzdělávání policistů.
  1. Problematiku obětí trestných činů včetně rasově motivovaných řeší zákon č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů.
    Informace pro oběti TČ včetně „zločinů z nenávisti“ jsou zveřejněny na www.policie.cz/Prevence/Pomoc obětem/ 
    (http://www.policie.cz/clanek/clanek/informace-pro-obeti-trestnych-cinu-a-zasazene-mimoradnymi-udalostmi.aspx).
    Poučení pro oběti trestných činů je standardně předáváno poškozeným při oznamování protiprávního jednání.
  2. Policie ČR se při vyšetřování trestné činnosti řídí platnou legislativou, zejména zákonem č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů. Institut nahlížení do spisu v rámci trestního řízení upravuje primárně § 65 trestního řádu, o čemž jsou příslušné osoby vždy řádně poučeny.
    Problematiku obětí trestných činů včetně rasově motivovaných řeší zákon č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů.
    Informace pro oběti TČ včetně „zločinů z nenávisti“ jsou zveřejněny na www.policie.cz/Prevence/Pomoc obětem/ 
    (http://www.policie.cz/clanek/clanek/informace-pro-obeti-trestnych-cinu-a-zasazene-mimoradnymi-udalostmi.aspx).

 


20. 9. 2016

vytisknout  e-mailem