Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb.

LOUNY – Žádost o informace a doprovodné informace ve věci týkající se šetření na OOP v Žatci. 

Žadatel požaduje tyto informace:
1) Zdali jsou konkrétní osoby příslušníci Policie ČR?
2) Zda budou konkrétní osoby zneužívat pravomoc úřední osoby v konkrétním případě vůči mé osobě, kdy k těmto úkonům je dle Vámi poskytnuté informace oprávněno pouze GIBS?
3) Na základě jakého právního předpisu máte povinnost oznámit konkrétní policisty GIBS, kdy z výše uvedených důkazů a skutečného stavu věci je tu dáno podezření z páchání tr. činu zneužití pravomoci a neoznámení tr. činu GIBS ze strany konkrétních policistů?  
4) Jací konkrétní policisté pracující na ÚO Louny nezákonně prověřují trestnou činnost ve věci č.j.: KRPU-193133/ČJ-2017-040719 a jaký právní předpis je k těmto úkonům opravňuje?
5) Oznámili konkrétní policisté GIBS, že policisté pracující na ÚO Louny nezákonně prověřují trestnou činnost policisty? Pokud neoznámili, tak podle jakého právního předpisu tak činit měli?
6) Mé osobě bylo doručeno „Veřejnou listinou“ poskytnutí informací dle zák. 106/1999 Sb. ve výše uvedených věcech o obsahu 3 listů – 73 řádků pod čj. KRPU-162929/ČJ-2017-0400KR-PI. Dne 12. září 2017 mne informoval vedoucí ÚO Louny o odkazu, kde je zveřejněna odpověď ve věci uvedené. Na tomto portálu Policie ČR jsem získal v kopii listinu podobou originálu listiny, která byla poskytnuta mé osobě o obsahu 1 list -15 řádků. Tudíž žádám o poskytnutí informace, která osoba pozměnila originál této veřejné listiny a která osoba tuto pozměněnou listinu umístila na úřední desku Policie ČR a který právní předpis nebo zákon ji k těmto úkonům opravňoval?

Odpověď:
Žadateli bylo sděleno, že konkrétní osoby jsou příslušníky Policie ČR, krajského ředitelství Ústeckého kraje, Územního odboru Louny. Odesláním standartního tiskopisu, a to výzvy k podání vysvětlení, nedošlo v žádném případě ze strany konkrétních policistů ke spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby dle ustanovení § 329 trestního zákoníku, tudíž nenastala žádná zákonná povinnost oznámit toto jednání Generální inspekci bezpečnostních sborů.
K další části Vaší žádosti Vám sděluji, že policisté z územního odboru Louny žádnou trestnou činnost konkrétního policisty neprověřují, neboť, je-li podezřeným z trestného činu příslušník Policie ČR, je příslušným k prověřování a následnému vyšetřování orgán GIBS, což je stanoveno jednak zákon. Č. 141/1961 Sb. tak i zákon. Č. 341/2011 Sb.
K nesouladu mezi písemným sdělením poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb., zaslané vedoucím ÚO Louny a elektronickým sdělením na portálu Policie ČR uvádím, že zákon č. 106/1999 Sb., v § 5 odst. 3 mimo jiné stanoví okolnosti, za kterých místo poskytnuté informace postačí zveřejnit doprovodnou informaci vyjadřující její obsah, jde o informace poskytnuté žadateli způsobem podle § 4 a odst. 2 písmene a, f) zákona č. 106/1999 Sb., tj. sdílením dat prostřednictvím rozhraní informačního systému, nebo umožnění dálkového přístupu k informacím.


16. listopadu 2017
 

vytisknout  e-mailem