Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb.

ÚSTECKÝ KRAJ - Objasněnost OOP Děčín - Podmokly 

Dotaz:

Žadatel žádá o poskytnutí informace, jak jsou vykazovány policejní úmyslné podvodné údaje u „vysoké“ objasněnosti u policejní stanice v Děčíně – Podmoklech.
 

Odpověď:
 

Přestupkové řízení je upraveno zákonnými normami, a to zákonem č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, a zákonem č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích. Dále je postup policie upraven interním aktem řízení a to závazným pokynem policejního prezidenta č. 221/2011, kterým se upravují některé postupy v řízení o přestupcích.

S ohledem na uvedené normy je nutno konstatovat, že ve většině případů dochází k objasňování přestupků až před správním orgánem, kdy orgán policie oznamuje přestupek nebo podezření ze spáchání přestupku, pokud je nevyřešil příkazem na místě nebo je neodložil. Dokazování vedoucí k objasnění přestupku probíhá tedy až před správním orgánem. Z tohoto důvodu se v hlášeních a analýzách uvádějí pouze přestupky oznámené správnímu orgánu. Orgán policie proto před provedením dokazování příslušným správním orgánem nemůže předjímat, jak které konkrétní správní řízení skončí.

V případech, kdy toto umožňuje právní norma, a jsou splněny všechny podmínky pro vyřízení přestupku v příkazním řízení, může policista přestupek takto vyřídit. Pokud je tedy přestupek vyřízen příkazem na místě, je zároveň orgánem policie objasněn, neboť příkaz na místě je zkrácenou formou správního řízení, a rozhodnutí tak nabývá právní moci podpisem pachatele přestupku.

Závěrem lze tedy konstatovat, že policie u přestupků vykazuje jako objasněné pouze přestupky vyřízené příkazem na místě. V ostatních případech se přestupky vykazují jako oznámené správnímu orgánu, kterému orgán policie k oznámení přestupku přiloží pouze nezbytné důkazní prostředky, které tvoří podklad pro pozdější dokazování před správním orgánem, včetně uvedení případných svědků, popřípadě další dokumentaci; viz čl. 8 odst. 3 ZPPP č. 221/2011  ̶ Rozsah úkonů prováděných pracovníkem při šetření přestupku se považuje za dostačující, lze-li z úkonů dovodit i jen důvodné podezření, že v případě daného skutku jde o přestupek a že byl spáchán určitou osobou.   


4. 8. 2020

vytisknout  e-mailem