Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb.

CHOMUTOV - Žádost o informace ke zveřejněnému videu na sociálních sítích 

Požadované informace:

Žadatelka požádala o informace vzahující se k uvedenému předsudečně motivovaného trestného činu.

Jmenovaný muž umístil na sociální síť video, v němž se vyjadřoval k vraždě muže, ke které došlo v květnu v Chomutově. Zastřelený muž byl občan ČR, žijící v zahraničí. Muž  ve zveřejněném videu vyhrožoval pozůstalým a obyvatelům Chomutova, kteří jsou stejného etnického původu.

Žadatelka požaduje následující informace vztahující se k předmětnému trestnému činu:

1. jaký je aktuální stav projednávání věci (zejména zda a příp. kdy a kterému soudu byla podána obžaloba, příp. stav řízení před soudem)

2. jaká je právní kvalifikace skutku, pro který je/bylo vedeno tr. stíhání (zákonné pojmenovanání tr. činu s uvedením přísl. ust. tr. zákoníku

3. zda byla zkoumána a  příp. shledána nanávistná pohnutka činu (spáchání činu z národnostní, rasové, etnické, náboženské, třídní či jiné podobné nenávisti) v případě, kdy tato není znakem skutkové podstaty tr. činu

4. byla-li věc vyřízena jiným způsobem než podáním obřaloby soudu, o jaký způsob vyřízení se jednalo a z jakých důvodů bylo takto rozhodnuto.

  Odpověď:

Skutek byl na PČR ÚO Chomutov zaevidován 28.6.2017. 29.6.2017 bylo vyhotoveno a doručeno muži usnesení o zahájení tr. stíhání dle § 160 odst. 1 tr. ř. a to pro tr. činy Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci podle § 352 odst. 1, odst. 3 písm. b) tr. zák. a Schvalování trestného činu § 365 odst.1 tr. zákoníku. 

Spisový materiál je veden stále na zdejší součásti PČR, vyšetřováná stále pokračuje. Při vyšetřování byl prošetřován a zkoumán možný rasový podtext, který nebyl prozatím nijak prokázán.

Odpoveď zaslána prostřednictvím datové schránky.

vytisknout  e-mailem