Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Žádost o poskytnutí informace

KRAJ VYSOČINA: Informace vyžádaná podle zákona 106/1999 Sb. 

Dne 16. července 2018 byla Krajskému ředitelství policie kraje Vysočina doručena cestou elektronické podatelny povinného subjektu písemná žádost o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. V písemné žádosti žadatel požaduje poskytnutí informací, které se týkají policejních odstřelovač Konkrétně žadatel požaduje poskytnutí této informace:

1. Kolik má PČR Vysočina příslušníků se specializací odstřelovač?

2. Jaké jsou poslední výsledky tréninku odstřelovačů? Co umí trefit? Jak jsou cvičeni ve své odbornosti?

3. V jakém časovém limitu jsou schopni odstřelovači zasáhnout kdekoliv na Vysočině?

4. Kdo může vydat rozkaz k palbě odstřelovačů? Musí rozkaz k palbě autorizovat policejní ředitel kraje Vysočina? Nebo ministr vnitra?

5. Co může policie sdělit o výzbroji odstřelovačů? Optika? Dostřel?

Žadatel současně požaduje poskytnutí  výše uvedených informací v elektronické podobě.

Povinný subjekt žadatelovo podání posoudil a vyhodnotil zejména z  hlediska obsahového a formálního a konstatoval, že se jedná o žádost vyřizovanou v režimu zákona 106/1999 Sb. a poskytuje žadateli následující odpověď:

K otázce ad 1) V rámci Krajského ředitelství policie kraje Vysočina máme policisty se specializací odstřelovače zařazené na odboru Speciální jednotka Dukovany. Zde je systemizováno pět služebních míst specialistů, kteří působí v rámci běžného výkonu služby, která je zaměřena na plnění úkolů souvisejících s ostrahy a  ochranou jaderného zařízení. Dále jsou na odboru Speciální jednotka Dukovany zřízeny dvě tarifní tabulky policistů, kteří jsou proškoleni pro obsluhu odstřelovací pušky a zároveň působí na pozici instruktorů pro tuto specializaci.

K otázce ad 2) Výcvik policistů služebně zařazených na odboru Speciální jednotka Dukovany, tedy nejen policistů s jakoukoliv specializací, je důležitou a nedílnou součástí jejich přípravy na případný zákrok v reálných podmínkách. Policisté zařazeni ve Speciální jednotce Dukovany zaměřují cvičení pro různé takticko - technické operace, zejména pro případ ohrožení objektu a okolí jaderné elektrárny. Pro výcvik specialistů odstřelovačů je  zcela nezbytné, aby byli policisté vybaveni adekvátní výzbrojí a výstrojí. Policejní odstřelovač je policista se speciálním výcvikem pro přesnou střelbu. Proto lze obecně říci, že policista odstřelovač musí mít nadprůměrné střelecké výsledky, schopnost pozorovat a předávat informace, musí mít vysokou psychickou a fyzickou odolnost, rozhodnost a vyrovnanost. Výcvik policistů probíhá pravidelně dvanáctkrát ročně, a to ve dvoudenních výcvikových termínech s přímým výcvikem na speciální střelnici upravené pro činnost policisty - specialisty. Výsledkem těchto výcviku nejsou žádné ukazatele vyjádřitelné v číselných hodnotách, ale především účinnost zásahu vzhledem k podmínkám. Jako cíle jsou v rámci výcviku používány nejrůznější typy terčů, včetně různých imitačních terčů.

K samotné taktice výcviku, který je zaměřený na  co nejpreciznější provedení případného zákroku, se podrobněji vyjadřovat nelze. Jedná se o informace taktického charakteru  a o  takový typ informací, které nejsou určeny široké veřejnosti. Jejich zveřejnění by bylo zcela nepochybně způsobilé ohrozit plnění úkolů Policie České republiky v oblasti zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku. Znalost těchto taktických postupů by mohla v případě, že by se dostala k dispozici nepovolané osobě, ohrozit vykonávanou  činnost policistů. Znalost těchto informací nepovolanou osobou by mohla být potenciálně zneužita při případném narušení chráněného objektu. Omezení svobodného přístupu k těmto informacím je tedy v daném případě plně odůvodněno nezbytným opatřením k ochraně veřejného pořádku, bezpečnosti v daném teritoriu a bezpečnosti státu.  Riziko zneužití výše zmíněných informací je aktuální především v dnešní době, a to zejména s přihlédnutím k možným bezpečnostním hrozbám a teroristickým útokům.

K otázce ad 3) Odpověď na tuto otázku nelze žádným způsobem vymezit stanovením přesného času.  Vzhledem k tomu, že v rámci Krajského ředitelství policie kraje Vysočina máme policisty se specializací odstřelovače zařazené na odboru Speciální jednotka Dukovany, byla by pro rychlost případného zákroku mimo areál jaderné elektrárny rozhodující dojezdová vzdálenost na místo, kde by měl zákrok probíhat. 

K otázce ad 4) Použití zbraně stejně jako zákrok pod jednotným velením upravují příslušná ustanovení zákona o Policii České republiky. Při zákroku pod jednotným velením rozhoduje o použití donucovacího prostředku a zbraně velitel zakročující jednotky. O použití donucovacího prostředku a zbraně může na místě zákroku rozhodnout také nadřízený tohoto velitele, který tímto rozhodnutím přebírá velení do ukončení zákroku. Rozhodnutí velitele zakročující jednotky a jeho nadřízeného o použití donucovacího prostředku nebo zbraně musí být zadokumentováno záznamovou technikou se zvukem nebo v listinné podobě. Vlastní okamžik střelby je vždy vázán na postavení označené osoby a na možnosti eliminace osoby ze strany odstřelovače, ale pokyn k použití zbraně pro odstřelovače vydává velitel zákroku, případně velitel bezpečnostního opatření. Z výše uvedeného vyplývá, že rozkaz k zákroku – použití zbraně - nemusí autorizovat ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ani ministr vnitra.

K otázce ad 5) Do výzbroje policejních odstřelovačů, kteří jsou služebně zařazeni na odboru Speciální jednotka Dukovany, patří zbraně vyzbrojení jednotlivce a zbraně  skupinového vyzbrojení, kterými disponuje tento útvar. Jedná se konkrétně o tyto zbraně:  pistole Glock 17, samopal G36, puška HK 416 a puška HK 417, odstřelovací pušky značek SAKO TRG 22 a SAKO TRG 42. Zbraně jsou opatřeny optikou značek Hensoldt ZF 4-16x56, Schmidt&Bender 5-25x50.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

25. červenec 2018

vytisknout  e-mailem