Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o nahlédnutí do spisu

Žadatel zažádal o nahlédnutí do spisu 

Dne 6. května 2013 obdrželo obvodní oddělení Policie ČR Bruntál žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“) týkající se nahlédnutí do spisů.
 
Žádost zněla, cituji (bez uvedení osobních a dalších údajů): „… žádám o nahlédnutí do spisů, týkajících se ... narozených … Jedná se o tyto spisové značky: … ... dále výslech ... nar.… z ... ,sp.zn.... . Zdvořile žádám o sdělení, zda některé nebo všechny výše uvedené spisy, popřípadě které další z roku 2010 a výše, /pozn...../ mohu zhlédnout tento týden ve čtvrtek 9.10. na Polici v Bruntále. “.
 
Povinný subjekt žádost řádně posoudil a konstatuje, že nahlížení do spisu obecně nelze realizovat v režimu zákona č. 106/1999 Sb. V případech, kdy je možnost nahlížení do spisu upravena zvláštním zákonem, je nahlížení do spisu považováno za speciální formu seznámení se s informacemi (viz. § 2 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb.) a je vyhrazeno pouze účastníkům řízení, resp. osobám, které osvědčí právní zájem, a je upraveno jednotlivými procesními řády. Samotný zákon č. 106/1999 Sb. v současném znění v podstatě poskytnutí informace formou nahlédnutí do spisu ani neumožňuje. Také je nutné vycházet ze skutečnosti, že Policie ČR - obecně - pod čísla jednací eviduje pouze související informace, které zpracovává v rozsahu nezbytném pro plnění svých úkolů v návaznosti na charakter jednotlivých věcí. V případě umožnění nahlédnutí do souborů takto shromážděných spisových materiálů (přesněji souborů informací) by nebylo možné účinně zajistit práva povinného subjektu (např. na případné omezení informací vztahujících se výlučně k vnitřním pokynům), ale ani ochránit práva případných třetích osob. Neexistuje ani zvláštní zákon, který by upravoval takovouto speciální formu seznámení se s informacemi.
 
Z důvodu a v souladu s výše uvedeným proto nelze žádost vyřídit v režimu zákona č. 106/1999 Sb. Žadatel však může požádat o nahlédnutí do spisu v režimu zákona, který tento postup upravuje. Policie České republiky o žádosti rozhodne řádně, v souladu se zákonem.
 

vytisknout  e-mailem