Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Žádost o informace v souvislosti s měřením nejvyšší dovolené rychlosti

JIHLAVSKO: Informace vyžádána podle zákona č. 106/1999 Sb.  

Dne 10. října 2011 byla na Policii České republiky, Územní odbor Jihlava doručena žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Podatel žádá o poskytnutí informací v souvislosti s měřením nejvyšší dovolené rychlosti.
 
ODPOVĚĎ:
 
V souvislosti s bezpečností a plynulostí silničního provozu byla Policií České republiky, Krajským ředitelstvím policie kraje Vysočina, Územním odborem Jihlava vytipována riziková místa a komunikace nacházející se na území města Jihlavy. Za účelem zvýšení bezpečnosti provozu na těchto pozemních komunikacích byla o součinnost požádána Městská policie Jihlava, které byla určena místa, kde může měřit rychlost vozidel. Mezi tato místa patří i komunikace na ulici Havlíčkova v Jihlavě, kde provádí měření rychlosti vozidel jak obecní policie, tak Policie České republiky.
 
Policie České republiky je vázaná dodržováním platných právních norem a předpisů, mezi něž patří i zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o silničním provozu“). V případě, že řidič vozidla v obci překročí nejvyšší dovolenou rychlost o 40 km/h a více, je věc kvalifikována jako porušení ustanovení § 125c odst. 1 písm. f) bodu 2. zákona o silničním provozu. Stejně tak je kvalifikován skutek, kdy řidič vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost o 50 km/h a více při jízdě mimo obec. Jestliže řidič překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o méně než 20 km/h je věc kvalifikována jako porušení ustanovení § 125c odst. 1 písm. f) bodu 4. zákona o silničním provozu. Stejně tak je kvalifikován skutek, kdy řidič vozidla při jízdě mimo obec překročí nejvyšší dovolenou rychlost o méně než 30 km/h.  

vytisknout  e-mailem