Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Žádost o informace podle zákona č. 106/1999Sb.

KRAJ - Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací: 

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje obdrželo dne 25. 02. 2021 žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“), pana XY, e-mail: X.Y@X.cz, (dále jen „žadatel“), kterou se domáhá následujících informací:

Otázka 1:
Proto se chci zeptat jestli existuje odpovědnost za aktualizaci údajů a kdo je za toto odpovědný?

Odpověď na otázku 1:
Aktualizace telefonních čísel je zajišťována průběžně s tím, že pracovníci Policie České republiky údaje o svém telefonním čísle aktualizují sami, když četnost aktualizací je také v jejich kompetenci.  

Otázka 2:
Proč jsou na webu uváděna čísla kam se nejde dovolat? Například 974466250, 974466253, 974466251, 974466250, 974466252. Můžete mi sdělit jak v těchto případech postupovat?

Odpověď na otázku 2:
Dle našeho zjištění jsou uvedená čísla aktualizována, a pokud jste se prostřednictvím některého z uvedených čísel nedovolal příslušného pracovníka, tak si dovolujeme upozornit, že v době uskutečněného telefonického hovoru platil pro území České republiky nouzový stav, který je provázen řadou opatření omezujících činnost řady institucí, a tedy i Policii České republiky, přičemž konkrétní pracovník, kterého jste volal, nemusel být dočasně, v důsledku plnění úkolů v nouzovém stavu, na svém pracovišti.    

Otázka 3:  
Proč má tolik Policistů naprosto zbytečně pevnou linku, když se nelze na tyto čísla dovlat?
Vidím s tím spojené náklady a zbytečně morálně zastarává zařízení, které Policie k telefonování má. Dělají se v PČR nějaké revize a kontroly využívání kancelářského vybavení?

Odpověď na otázku 3:
Jak již bylo shora uvedeno, Česká republika se nachází v nouzovém stavu, který je provázen řadou opatření omezujících činnost Policie České republiky, a i když jste se nedovolal konkrétního pracovníka, který mohl být dočasně, v důsledku plnění úkolů v nouzovém stavu, mimo své pracoviště, v tomto ohledu sdělujeme, že považujeme současně zřízené telefonní linky za účelné. Dále sdělujeme, že v rámci Policie České republiky je kancelářské vybavení kontrolováno nejméně jednou za rok.       

Otázka 4:
Jak je ve služebním poměru uplatňováno BOZP? Platí pro Policii  zákon č. 262/2006 Sb. A zákon č. 309/2006 Sb. Jak je u Policie uplatňováno dalších 104 zákonů týkajících se BOZP a existuje jejich seznam a revize?  

Odpověď na otázku 4:
Policie České republiky se při své činnosti řídí platnými právními a služebními předpisy, včetně všech těch, které dopadají na problematiku BOZP, tedy i Vámi uvedený zákon č. 262/2006 Sb. a zákon č. 309/2006 Sb. Zákony, jakož i jejich novelizace týkající se problematiky BOZP jsou vyhlašovány ve Sbírce zákonů České republiky a jsou zařazeny v tematickém plánu interních aktů řízení v rámci školení k zajištění plnění úkolů v oblasti BOZP a ochrany zdraví při výkonu služby a při práci. 

Otázka 5:  
Pokud se Policie těmito zákony řídí jak managent postupuje v bodě, kde je psáno: „management a řízení rizik (vyhledání a hodnocení rizik, kategorizace)“

Odpověď na otázku 5:
Jednou ze zákonných povinností zaměstnavatele je povinnost vyplývající z § 101 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákoník práce), zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce.
V rámci zajištění BOZP má zaměstnavatel tzv. prevenční povinnost vyplývající  z § 102 a násl. zákoníku práce. Zaměstnavatel je obecně povinen vytvářet bezpečné, zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k prevenci rizik. Touto prevencí rizik se přitom rozumí všechna opatření vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a z opatření zaměstnavatele, která mají za cíl předcházet rizikům, odstraňovat je nebo minimalizovat působení neodstranitelných rizik. Zaměstnavatel by měl jednotlivá rizika dokumentovat, hodnotit a dle okolností navrhovat vhodná opatření pro jejich prevenci.
Prevenční povinnost se týká také zaměstnanců. Každý zaměstnanec má totiž dle § 106 zákoníku práce povinnost dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví fyzických osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci.
Při epidemii infekčního onemocnění, kterým je rovněž epidemie covid-19, mohou být bezpečnost a zdraví zaměstnanců ohroženy. A to rovněž ze strany nakažených zaměstnanců, kteří mohou onemocnění šířit na pracovišti.
Stupeň priority příslušející ochranným opatřením na základě principů stanovených v části § 102 odst. 5 písm.) h) zákoníku práce se uplatní rovněž u opatření na ochranu osob před infekcí v práci, přičemž prostředky kolektivní ochrany mají být upřednostňovány před prostředky individuální ochrany. Technická opatření mají přednost před organizačními, a tyto zase mají přednost před osobními opatřeními. Tato různá opatření musí být důkladně propojena. Která z těchto opatření mají smysl a jsou vhodná pro konkrétní stanoviště, závisí na hodnocení rizik. 

  • Učinili jsme zejména opatření k omezení nechráněných kontaktů mezi lidmi (včetně nepřímého kontaktu prostřednictvím povrchů) a do té míry, do jaké je to možné, snížit vzdušnou koncentraci viru v pracovním prostředí. K tomu jsou vhodná opatření jako pravidlo o zachovávání fyzického odstupu, práce ve stanovených skupinách, technická opatření oddělující dýchací prostor mezi lidmi, využívání možností kontaktu na dálku, izolace nemocných, intenzivnější úklid povrchů a zvýšená hygiena rukou. 
  • Pokud charakter práce neumožňuje dodržování pravidla o zachovávání odstupu, a nelze tomuto pravidlu vyhovět technickými opatřeními, jako např. přepážkami mezi pracovními stanovišti, musí zaměstnanci nosit minimálně ochranný prostředek dýchacích cest, z důvodu vzájemné protekce. Je-li to odůvodněno úrovní rizika nákazy vyplývající z posouzení rizik, jsou jako osobní ochranné prostředky vyžadovány filtrující poloobličejové masky (minimálně FFP2 nebo srovnatelné [https://koronavirus.mzcr.cz/doporuceni-k-noseni-respiratoru-a-rousekustenek-a-doporucene-tridyochrany-pro-vybrane-profese/]). To samé platí, pokud v přímém styku nemůže jedna ze zúčastněných stran mít nasazený ochranný prostředek dýchacích cest.  
  • Při provádění základních, technických, organizačních a osobních opatření v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci máme na mysli zejména následující: 
  • Design a struktura pracovního prostředí, např. uspořádání pracovních stanic s ohledem na požadavek zajištění dostatečných odstupů, větrání nebo ventilace, zařízení jako jsou přepážky či bariéry, a případně také cesty pohybu. 
  • Omezení kontaktu, např. za pomoci digitální komunikace, vytváření a udržování pracovních skupin, organizace pracovní doby, práce z domova. 
  • Hygiena a úklid, např. pravidelné a důkladné mytí rukou; pokud není možné, zajištění vhodného a rehydratujícího dezinfekčního prostředku na ruce; změna frekvence úklidu. 
  • Obecná pravidla chování, např. udržování si odstupu; zdržení se zdravení s podáním rukou; kašlání a kýchání do lokte nebo do papírového kapesníku, a v případě příznaků onemocnění pobyt v domácím prostředí.

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje se dále řídí Usnesením vlády České republiky, Mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví, Mimořádným opatřením Krajské hygienické stanice, s těmito dokumenty jsou průběžně seznamovány policisté i občanští zaměstnanci Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Otázka 6:
Bylo by mi možné poskytnout jeden záznam s kategorizací rizik s tématem „covid“?  

Odpověď na otázku 6:
Tato informace se vztahuje výlučně k vnitřním pokynům povinného subjektu a informaci nesdělujeme.

Otázka 7:
Byly provedeny nějaké akční plány a prevence na toto onemocnění?  

Odpověď na otázku 7:
Ano byly.

Otázka 8:
Jaké jsou nynější postupy PČR v souvislosti s covidem. Může například sáhnout Policista na nevydenzifikovanou občanku? Smí sahat v nynější situaci na doklad bez rukavic?

Odpověď na otázku 8:

  1. Během epidemie se pravidelně provádí instruktáž týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Odpovídající obecné a speciální požadavky vztahující se k podávání instrukcí jsou nadále v platnosti (např. s ohledem na dokumentaci). Během epidemické situace mohou být instrukce předávány za použití elektronických komunikačních prostředků. 
  2. Pokud aktualizované posouzení rizik ukazuje na zvýšené riziko nákazy na pracovišti v důsledku epidemiologické situace, a pokud musí být zavedena další opatření k ochraně před nákazou, zaměstnanci jsou instruováni před započetím práce a poté v pravidelných intervalech, stejně tak jako v případě významných změn. 
  3. Při přípravě instruktáže se pracovník může kdykoliv obrátit na  specialisty BOZP nebo lékaře pracovnělékařských služeb. Vyhledat tuto radu může být obzvláště nezbytné, pokud je z důvodu rizika nákazy SARS-CoV-2 nutné zavést speciální opatření na ochranu zvláště náchylných zaměstnanců. Aby bylo možné čelit obavám a nejistotě na straně nejen zaměstnanců, ale i veřejnosti, vyvolaných přísunem velkého množství částečně si odporujících informací vztahujících se k nebezpečí SARS-CoV-2, je zapotřebí proaktivní komunikace o možných zdravotních rizicích a ochranných opatřeních co nejdříve je to možné. 
  4. K zajištění ochrany před nebezpečím SARS-CoV-2 ve vztahu k výkonu práce jsou všechny osoby zaměstnané v místě práce soustavně instruovány o rizicích přenosu a možnostech, jak se zapojit do realizace opatření. 
  5. Ochranná opatření jsou vysvětlena a převedena do srozumitelné informativní podoby (např. nápisy, upozornění, podlahové značky). Instruktáž je prováděna srozumitelnou formou a jazykem. 
  6. V případě práce s biologickým činitelem SARS-CoV-2 je v rámci instruktáže poskytnuto také obecné poradenství v oblasti ochrany zdraví při práci. V tomto procesu se také můžeme obrátit na lékaře (obvykle poskytovatel pracovnělékařských služeb). 

Instruktáž zahrnuje informace o současném stavu poznání, riziku nákazy a riziku opětovného onemocnění po návratu zotavených zaměstnanců zpátky do práce. Dále zahrnuje opětovné informace o dodržování všech pravidel, které omezí přenos SARS-CO V-2.

Otázka 9:
Jak je v praxi řešeno sundavání roušky při silniční kontrole? Řidiče Policisté nutí ridice sundávat roušku v nesterilním a nebezpečném prostředí. Existují nějaké analýzy bezpečnosti tohoto úkonu?

Odpověď na otázku 9:
Krajské ředitelství policie Libereckého kraje má povinnost nejen podle BOZP se o své zaměstnance postarat a zamezit tak možnému přenosu SARS-CO V-2, samozřejmě i k nošení ochranných prostředků ochrany úst a nosu, ale i nošení rukavic atd. a to zejména:

  • Medicínské ochranné masky / chirurgické ústenky (například dle normy ČSN EN 14683)

Medicínské ochranné masky / chirurgické ústenky jsou zdravotnickými prostředky, a podléhají proto legislativě o zdravotnických prostředcích. Chrání ostatní před vystavením potenciálně infekčním kapénkám, pocházejícím od osoby, která má nasazený ochranný prostředek dýchacích cest. Vyžaduje se, aby medicínské ochranné masky / chirurgické ústenky prošly schvalovací procedurou. 

  • Ochranné respirátory s výměnným částicovým filtrem  bez výdechového ventilu (např. dle normy ČSN EN 140 a v kombinaci s ČSN EN 143) 

Ochranné respirátory s vyměnitelným částicovým filtrem představují osobní ochranné prostředky. Vzduch proudí do respirátoru částicovým filtrem. Ochranné respirátory bez výdechového ventilu s částicovými filtry chrání nejen svého nositele před kapénkami a aerosoly, ale i okolní obyvatele. Respirátory s výměnným částicovým filtrem musí projít schvalovací procedurou. 

  • Chrániče obličeje (např. dle normy ČSN EN 166)  

Chrániče obličeje (obličejové štíty / hledí) představují osobní ochranný prostředek. Obvykle se skládají z čelenky, chrániče čela, helmy / ochrany hlavy, ochranné kukly nebo jiné vhodné fixace. Chrániče obličeje jsou navrženy, aby chránily svého nositele před vnějším nebezpečím, jako jsou kapky a postříkání. Chrániče obličeje musí projít rovněž schvalovací procedurou.  -       Pravidlo zachovávání odstupu / minimální vzdálenosti 
Minimální vzdálenost 2 m mezi zaměstnanci a dalšími lidmi (např. zákazníky, dalšími zaměstnanci daného zaměstnavatele) snižuje nebezpečí přenosu SARS-CoV-2. U některých typů práce, při kterých vzniká větší množství aerosolu, jako při profesionálním zpěvu, mohou být vyžadovány větší vzdálenosti. 

  • Krátké kontakty / krátká setkání 

Z krátkého kontaktu nebo setkání, které v úhrnu trvá méně než 15 minut, podle současných poznatků, plyne pouze malé riziko nákazy. 

Otázka 10:
Jakou mám jistotu, že Policista není nakažen? Můžete mi ukázat zpracované akční plány, nařízení, doplňující školení, které proběhly kvůli tomuto onemocnění? Existují například denní záznamy jaká byla Policistům při příchodu do práce naměřena teplota? Sledují se někde výsledky testů a dělají se následné analýzy ke snížení rizika Policistů v rámci BOZP, ale i kontrolovaných občanů?

Odpověď na otázku 10:
Jak je již uvedeno výše, krajské ředitelství pracuje podle všech vládních nařízení, aby eliminovalo nákazu mezi zaměstnanci a policisty, a samozřejmě provádíme všechna mimořádná opatření, která odhalují nákazu SARS-CoV-2  podle všech nařízení a doporučení nejen vlády, ale i ministerstva zdravotnictví, průmyslu, krajské hygieny a dalších důležitých institucí.
Tato informace se vztahuje výlučně k vnitřním pokynům Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, nicméně výše jsem popsala, že jsou policisté i občanští zaměstnanci průběžně seznamováni se všemi novými opatřeními nejen vlády, ale i všech dalších nařízení a norem. Vedení krajského ředitelství je povinno svým zaměstnancům vytvořit takové podmínky aby nedocházelo k přenosu SARS-COV-2.  A tím se také řídí.
 

mjr. Mgr. Jana Světlá
vedoucí oddělení tisku a prevence  

vytisknout  e-mailem