Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Žádost o informace k dopravním nehodám a přestupkům v Olomouci

13007/2017 

Policie České republiky, Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje (dále jen „povinný subjekt), obdrželo dne 26. ledna 2017 žádost o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“). Předmětem žádosti ve formě 31 dotazů jsou informace ohledně přestupků a dopravních nehod v Olomouci, a to na Masarykově třídě, pouze v úseku mezi ulicemi Jeremenkova a Neumannova, a na tř. Kosmonautů č. p. 36.

K žádosti k části dotazů ohledně přestupků a dopravních nehod na Masarykově třídě, pouze v úseku mezi ulicemi Jeremenkova a Neumannova, sděluji, že povinný subjekt vede statistiky pouze za celou Masarykovu třídu a tyto údaje používá i pro jednotlivé odpovědi k dotazům.

Podrobnější analýza a zjištění konkrétního počtu přestupků na požadovaném úseku by vyžadovala manuální zaznamenání a zpětnou kontrolu cca 1400 čísel jednacích (dále jen č.j.), což je zcela mimo rámec běžného poskytování informací. V případě, že tyto informace i nadále požadujete, povinný subjekt je oprávněn za toto tzv. mimořádně rozsáhlé vyhledání informací požadovat úhradu v souladu s § 17 zákona č. 106/1999 Sb.  Požadovaná úhrada byla stanovena reprezentativním vzorkem několika č.j., kdy na kontrolu jednoho č.j. bylo potřeba nejméně 1 minutu. Při počtu 1400 č.j. se jedná o přibližně o 23 hodin času, kdy za 1 hodinu mimořádně rozsáhlého vyhledání informací je stanovena sazebníkem úhrad za poskytování informací částka 251,- Kč (viz příloha). V souladu s uvedenými hodnotami je povinný subjekt oprávněn požadovat úhradu v celkové výši 5800,- Kč. Výše uvedenou částku uhraďte do 60 dnů ode dne doručení a to na bankovní účet povinného subjektu č. ú. 19-20931881/0710, kdy do zprávy pro příjemce uveďte KRPM-13007-2/ČJ-2017-1400PI. V případě, že nebude částka uhrazena do 60 dnů od doručení tohoto sdělení, povinný subjekt žádost v této části odloží. Proti stanovení výše úhrady můžete podat stížnost v souladu s § 16a odst. 1 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb.

K části žádosti ohledně počtu přestupků a dopravních nehod na tř. Kosmonautů č. p. 36 (před hotelem Clarion) pod body 1 až 4 Vám sděluji, že povinný subjekt neeviduje žádné přestupky nebo dopravní nehody. K bodu 5 v této části žádosti Vám sděluji, že povinný subjekt takovými informacemi nedisponuje, nemá povinnost je mít a ani nemá povinnost je vytvářet.

K části Vaší žádosti ohledně počtu řešených přestupků ke dni 18. ledna 2017 na Masarykově třídě, pouze v úseku mezi ulicemi Jeremenkova a Neumannova, pod body 1 až 9, Vám sděluji, že povinný subjekt eviduje 2 přestupky, které byly vyřešeny v sídle dopravního inspektorátu blokovou pokutou (viz bod 6 této části). Jiné přestupky povinný subjekt neeviduje.

K části Vaší žádosti ohledně počtu řešených přestupků ke dni 19. ledna 2017 na Masarykově třídě, pouze v úseku mezi ulicemi Jeremenkova a Neumannova, pod body 1 až 9, Vám sděluji, že povinný subjekt eviduje 4 přestupky, které byly vyřešeny v pracovní době v sídle dopravního inspektorátu blokovou pokutou (viz bod 9 této části). Jiné přestupky povinný subjekt neeviduje.

K dotazu „Kolik bylo dne 18. 1. 2017 DI a PČR Olomouc zaznamenáno dop. přestupků na Masarykově třídě, mající formální znaky nedodržení obecné úpravy zákazu stání a zastavení, pouze v úseku mezi ulicemi Jeremenkova a Neumanova?“ Vám sděluji, že povinný subjekt eviduje 1 oznámení správnímu orgánu (řidič) a 24 odevzdání správnímu orgánu (provozovatel).

K dotazu „Kolik z těchto přestupků bylo v rámci §14 a15 zák. č. 273/2008Sb., nahlášeno či předáno správnímu orgánu, nebo městem-městskou částí Olomouc zřízené, obecní policii?“ Vám sděluji, že povinný subjekt neeviduje žádný takový přestupek.

K dotazu „Kolik bylo ode dne 18. 1. 2016 do 17. 1. 2017 včetně, DI a PČR Olomouc zaznamenáno dop. přestupků na Masarykově třídě, mající formální znaky nedodržení obecné úpravy zákazu stání a zastavení, pouze v úseku mezi ulicemi Jeremenkova a Neumanova?“ Vám sděluji, že povinný subjekt eviduje celkem 226 blokových pokut a 1184 odevzdání správnímu orgánu (provozovatel).

K dotazu „Kolik z těchto přestupků bylo v rámci §14 a15 zák. č. 273/2008Sb., nahlášeno či předáno správnímu orgánu, nebo městem-městskou částí Olomouc zřízené, obecní policii?“  Vám sděluji, že povinný subjekt neeviduje žádný takový přestupek.

K dotazu „Kolik bylo dne 18. 1. 2017 DI a PČR Olomouc zaznamenáno dop. nehod, nebo podobných škod za účasti os. automobilu na Masarykově třídě při nedodržení obecné úpravy zákazu stání a zastavení, pouze v úseku mezi ulicemi Jeremenkova a Neumannova?“ Vám sděluji, že povinný subjekt neeviduje žádný takový přestupek.

K dotazu „Kolik bylo ode dne 18. 1. 2016 do 18. 1. 2017 DI a PČR Olomouc zaznamenáno dop. nehod a nebo podobných škod za účasti os. automobilu na Masarykově třídě při nedodržení obecné úpravy zákazu stání, pouze v úseku mezi ulicemi Jeremenkova a Neumannova?“ Vám sděluji, že povinný subjekt eviduje 3 dopravní nehody, které byly šetřeny ze strany povinného subjektu.

K Vašemu dotazu „Pokud je DI a PČR schopna rozlišit, kdy dostává do dopravní do pasti řidiče v průběhu akcí a kongresů i organizovaných státem, prosím o uvedení. A to i těch kdy je v okolí zvýšený pohyb policistů z důvodu přítomnosti chráněné osoby.“ Vám sděluji, že povinný subjekt takovými informacemi nedisponuje, nemá povinnost je mít a ani nemá povinnost je vytvářet.

K Vašemu dotazu ohledně doplnění dopravního značení na Masarykově třídě Vám sděluji, že dopravní značení není třeba doplnit – stávající obecná úprava vyplývá ze zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších novel, umístění dalšího dopravního značení je nadbytečné.

Tímto povinný subjekt vyhověl shora uvedené žádosti ze dne 26. ledna 2017, která byla podána podle zákona č. 106/1999 Sb.

vytisknout  e-mailem